Během válečného konfliktu na Ukrajině zůstávají sociální sítě hlavním zdrojem informací

Novinářský trend čerpat zdroje ze sociálních sítí začíná přesahovat samotná média. Informace jsou dostupné,  jednoduše zpracované a necenzurované. Twitteru, Instagramu a Facebooku hraje do karet i lenost mladého publika. Je jednodušší si přečíst pár řádků u příspěvku než se prolouskat článkem nebo si pustit Události. Mileniálové tímto způsobem získávají informace i v současné době během válečného konfliktu na Ukrajině.

Nejsledovanější české médium 

Na sociálních sítích můžeme najít různé zpravodajské kanály. Využívají rychlosti, jednoduchosti služeb a možnost interakce vizuální formou. Za Českou televizi je v aktualitách lídrem profil ČT24 (@ct24zive) se 323 tisíci sledujícími na Instagramu a 603,2 tisíci na Twitteru. Samotný kanál ve svém popisku slibuje „Váš informační náskok“ a tímto mottem se snaží řídit. Aktuality na Twitteru ohledně Ruskem vyvolané války na Ukrajině sdílí ČT24 v minutových intervalech. Na Instagram se s obrázkovým podkladem dostanou ty nejdůležitější zprávy.

INSTAGRAM ČT24

TWITTER ČT24

Jsem na sociálních sítích, jsem v obraze

Díky své vizuální hravosti získala mnoho pozornosti i Johana Bázlerová, která je tvůrcem profilu Jsem v obraze (@jsemvobraze). Tento profil působí převážně na Instagramu, kde se věnuje svým 164 tisícům sledujícím. Jsem v obraze zaujalo diváky hlavně díky zpracování informací. Autorka zasazuje situace do kontextu a tvoří kreativní formou edukativní příspěvky. Kanál nabízí i připomínky, jak nezanedbat své duševní zdraví v této nelehké době, nebo třeba sekci pozitivních zpráv. Johana Bázlerová a Tereza Povolná společně tvoří i stejnojmenný podcast, ve kterém se věnují rozboru aktuálního dění a rozhovorům s hosty. Milenialové preferují fakta v bodech. Jednoduchost podání a kreativní tvorba Jsem v obraze z nich činí perfektní publikum.

NEJNOVĚJŠÍ PODCAST JSEM V OBRAZE NA SPOTIFY

Necenzurované informace, kde?

Během záplavy informací z válečné Ukrajiny vzrostl zájem o konzumování informací od obyčejných lidí. Příkladem je Andrej Poleščuk na Twitteru (@andrewofpolesia) se 74,1 tisíci sledujícími. Retweetuje příspěvky velkých médií, novinářů, politiků, ale i běžných občanů přímo z Ukrajiny. Na jeho profilu zveřejňuje v minutových intervalech zásadní události, které jsou umístěné pod vláknem každého dne. Kanál obsahuje reportáže, videa a fotografie, ze kterých mrazí. Příspěvky nikdy necenzuruje. Andrej zároveň vybízí své sledující, aby o situaci mluvili ve svém okolí. Informuje o konání demonstrací a svým dosahem pomáhá emigrantům z Ukrajiny hledat střechu nad hlavou.

VLÁKNO 17.3.2022 @andrewofpolesia

Přidat komentář