Zemřel novinář Petr Uhl

Včera zemřel osmdesátiletý novinář Petr Uhl, který byl signatářem Charty 77 a za své názory strávil devět let ve vězení. Informaci o smrti svého manžela Petra Uhla podala Anna Šabatová, bývalá ombudsmanka.

Petr Uhl se narodil 8. října 1941 v Praze. Vystudoval ČVUT a původně se novinařině vůbec nevěnoval. Svůj nesouhlas proti režimu projevoval aktivně. Jeho názory byly potrestaný poprvé v roce 1969, kdy jej odsoudili ke čtyřem letům vězení. Jednalo se tak o jeden z prvních větších procesů v době normalizace. O deset let později se do vězení vrátil, a to kvůli podepsání Charty 77, které byl také spoluzakladatelem. Tentokrát na pět let a společně s Václavem Havlem, Václavem Bendou a Jiřím Dienstbierem. S nimi a dalšími založil také Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.

Byl to právě on, kdo rozšířil zprávu o údajné smrti studenta Martina Šmída na demonstraci na Národní třídě v roce 1989. Po sametové revoluci působil v Občanském fóru. Na přelomu rozdělení Československa vykonával funkci generálního ředitele České tiskové kanceláře a později byl redaktorem v deníku Právo, přispíval do Listů Jiřího Pelikána. V roce 2003 se stal členem Rady České televize.

Uhl za svůj život získal několik vyznamenání. Získal například medaili Za zásluhy I. stupně nebo cenu Opus Vitae za celoživotní prosazování lidských zpráv, spravedlnosti a za osobní statečnost.

Rozhovor s Petrem Uhlem o sametové revoluci i ohlédnutí za fámou o smrti studenta Martina Šmída v Interview ČT24.

Přidat komentář