6. dubna 1930 – Narození Karla Weinlicha

Král rozhlasových pohádek neboli „pohádkář český,“ jak se sám nazýval, Karel Weinlich, patřil do významných osobností Českého rozhlasu. I přes nepřízeň osudu se ale stal režisérem Hlavní redakce pro děti a mládež, a zapsal se tak svým hlasem do srdcí všech mladých.  

Weinlich nebyl v mládí jako každý kluk. Neměl rodinu, nestudoval a ani si nevybral povolání, které by ho bavilo. Místo toho vyrůstal s dědečkem, protože matka se něj postarat nemohla. Po smrti dědečka se vrátil k matce, která ho donutila navštěvovat německou základní školu a Hitlerjugend. To celé Karel bojkotoval, a tak byl poslán do nápravného zařízení. Odtud ale utekl a začal si hledat práci. Vystřídal několik dělnických povolání a na popud svých kolegů se vydal za studiem.  

V roce 1949 začal studovat na herecké konzervatoři, kde ale zjistil, že herectví není jeho parketa. Rozhodl se tedy studovat Akademii múzických umění, kvůli které si předtím dodělal maturitu.  

Po studiu se stal režisérem Hlavní redakce pro děti a mládež a v Českém rozhlase působil až do roku 1996, jeho režijní práce získaly mnoho ocenění. Mezi jeho režijní tvorby patří například Malý princ od A. de Saint-Exupéry nebo 1984 od G. Orwella. Karel Weinlich zemřel 6. května 2020.

Přidat komentář