„Američtí zpravodajové mohou do zahrady Bílého domu sami. My zahraniční musíme čekat na tiskové oddělení,“ říká reportérka CNN Prima News Lucie Hrdličková

Celý svět žije americkými volbami a napjatě se čeká, který z kandidátů nakonec usedne do prezidentského křesla. Před Bílým domem se to kromě příznivců obou kandidátů hemží i novináři a zahraničními zpravodaji, mezi které patří i Lucie Hrdličková. Ta se veřejnosti představila v kontroverzním rozhovoru s Alenou Schillerovou. Tyto dny Lucie natáčí reportáže z Washingtonu do Hlavních zpráv. Proto nás zajímalo, jestli cítí rozdíly mezi domácími reportéry z Ameriky a mezi těmi zahraničními jako je právě ona sama.

Jste momentálně ve Washingtonu, kde sledujete dění okolo voleb. Spolu s Vámi tam je i mnoho dalších reportérů. Spolupracujete nějak, nebo se každý drží svého štábu a liší se přístup k domácím a zahraničním zpravodajům?

Pozdravíme se, prohodíme pár slov, ale každý má svou práci. Někdo natáčí reportáže, někdo živě vstupuje, potkáváme velké štáby o několika lidech, s kamerami se čtecími zařízeními a sadou světel, i novináře, kteří si sami sebe ozvučí i natočí – takové obdivuji nejvíc. Včera jsme stáli vedle velkého štábu australské televize 7news, kde zpravodajka Natalie Barr odbavovala svůj ranní blok, zatímco my se připravovali na naše večerní Hlavní zprávy. A přístup k domácím a zahraničním zpravodajům se liší. Ti domácí tu jsou “doma”, mohou zahradou Bílého domu procházet sami. My ostatní máme “one day passes” a musíme čekat, dokud si pro nás nepřijde někdo z tiskového oddělení a nedovede nás pět kroků na místo, které je pro novináře vyhrazené.

Přidat komentář