7. října 2006 – Zavraždění Anny Politkovské

Dnes si připomínáme smutné 14. výročí smrti Anny Politkovské. Novinářky, která psala o poměrech v tajných službách, čečenské válce nebo ruské generalitě. Ani po čtrnácti letech se dosud nezjistilo, kdo si vraždu objednal. Politkovská tak spolu s Kuciakem zůstávají nedořešenými případy.

Po několika výhružkách se proslulou kritičku již v roce 2004 někdo pokusil otrávit čajem, který dostala v letadle při cestě do Beslanu. Nejspíš pro její novinářské působení. Lékařské záznamy z nemocnice, kde se léčila, nejsou k nalezení. Novinářka byla přesvědčena, že na vině je kontrarozvědka Federální služby bezpečnosti.

To však ještě nikdo netušil, že po této akci bude následovat něco daleko horšího. Navečer z kraje října roku 2006 novinářka zemřela před výtahem po pěti výstřelech zbraní. Událost rozpoutala silný ohlas veřejnosti a Politkovská se stala symbolem útlaků žurnalistů, kteří informují o nepravostech na území Ruska.

Přesto že vykonavatele vraždy soud poslal do vězení, totéž se bohužel nedá říct o jejich objednavatelích. Novaja Gazeta, ruský denník, kde pracovala, psal hned o několika možných variantách. Pravděpodobný zájem na smrti novinářky mohl mít i jeden z nejbohatších Rusů Boris Berezovskij společně s bývalým ministrem kultury Ahmedem Zakajevem. Vrah se však mohl pohybovat i mezi policejními a vojenskými kruhy. Mezi podezřelé se řadí také současný prezident čečenska Ramzan Kadyrov, kterého novinářka obvinila z únosů, vražd a týrání.

Spekulace se mezi veřejností množily i okolo postavy Vladimíra Putina. Jako spousta dalších i on měl dost důvodů k likvidaci novinářky. Mimo jiné i pro její ustavičnou kritiku Kremlu. Nezůstává také bez povšimnutí, že vražda proběhla v den narozenin současného prezidenta Ruské federace. Otázkou však zůstává, jestli vůbec tyto dvě události mají nějakou spojitost. Putin se po události však vyjádřil, že „Smrt Politkovské Rusku uškodí víc než její články.“ Tato teorie však zůstává pouhou spekulací, jelikož není podložena žádnými důkazy.

Politkovská za svůj život napsala také knihu o kritice prezidenta s názvem Putinovo Rusko a Anna Politkovská: Ruský deník. Za svou práci dostala mnohá ocenění, jako například Courage in Journalism Award z roku 2002.

KOMENTÁŘE

Přidat komentář