Novinář v popkultuře: True story

Thriller z roku 2015, natočený podle skutečných událostí, sleduje příběh mladého novináře Michaela Finkela (Jonah Hill) a vraha, který ukradne jeho totožnost Christiana Longa (James Franco).

Michael Finkel je nadějný a poměrně populární mladý novinář, který píše pro New York Times. Právě dosáhl velkého úspěchu, když se jeho článek o novodobém otrokářství v Africe dostal na prvních sedm stran. Michael očekával velký nárůst své popularity, a dokonce doufal v získání Pulitzerovy ceny. Jenže už v den vydání jeho článku ho čekají problémy. Novinář si totiž fakta v článku přikreslil, aby, podle jeho slov, měl větší dosah a více lidí se začalo zajímat o tuto problematiku.

Těžko říct, zda jeho úmysly byly takto nevinné, nebo mu šlo spíše o získání slávy a prestižních ocenění. Ještě ten den přišel o místo v redakci, i když jeho šéfku evidentně mrzelo, že přišla o novináře, kterému předpovídala slibnou budoucnost a obdivovala jeho psaní.

 Jakmile v New York Times otiskli opravu jeho článku, Michaelova kariéra skončila. Novinář začal obvolávat své známé v redakcích, jenže v žádné ho, kvůli jeho pochybení, nechtěli zaměstnat. Všechno se změnilo, když mu jednou zavolal jiný novinář, který po něm chtěl vyjádření ohledně vraha, který si přisvojil Michaelovo jméno. A tak začíná hlavní příběh snímku.

Mladý novinář začne pravidelně jezdit do věznice, kde na rozsudek čeká Christian Longo, který údajně zavraždil svou ženu a tři děti. Když ho policie našla v Mexiku, tvrdil, že je Michael Finkel.  Jak novináři později řekl, vydával se za něho, protože miluje jeho práci a styl psaní.

Michael Christiana tedy učí psát, on mu za to poskytuje informace o svém životě, když se dostali k vraždě, kterou měl spáchat Longo vždy odpověděl pouze „ještě ne“. Díky jeho vyprávění však novinář ucítí šanci, jak zachránit svoji kariéru a začne o údajném vrahovi psát knihu. Michael stále neví, jestli má Longovi věřit jeho nevinu, ale ctižádost a touha napsat bestseller ho vede k tomu, aby Chrisovi věřil každé slovo. Jestli je Longo nevinnou obětí špatného vyšetřování nebo je psychopatickým lhářem není do poslední chvíle filmu jasné.

Přidat komentář