17. březen 2016 – úmrtí Olgy Čuříkové

Jsou to čtyři roky, co zemřela Olga Čuříková, televizní a rozhlasová moderátorka a dramaturgyně. 

K žurnalistice ji to táhlo od dětství, byla členkou Dismandova rozhlasového souboru. Po studiu na gymnáziu začala pracovat v Československém rozhlase, kde si jí všimla Československá televize, u které poté nastal vrchol její kariéry. Pro diváky zde byla hvězdou. Od roku 1958 moderovala dětský publicistický pořad Vlaštovka. Později působila v dalším pořadu, a to Pokus pro dva. Ten moderovala v 60. A 70. letech společně s Eduardem Hrubešem.

Zvrat v kariéře

V období normalizace byla nucená z televize odejít. Proč? Tato odvážná paní se totiž angažovala v ilegálním vysílání při srpnové invazi, a měla projevy, které inspirovaly mnoho lidí, a které si někteří pamatují dodnes. Tehdejší doba byla zlá, a tak v roce 1972 opustila Československou televizi a skončila jako konferenciérka v divadle hudby Lyra Pragensis. Strávila zde celých 18 let. Na obrazovky se ale divákům vrátila. Roku 1990 začala moderovat pořad Barvy života. Ten byl v Československé televizi uváděn až do roku 2012.

Osobní život

Životním partnerem Olgy Čuříkové byl Jiří Pleskot, za kterého se provdala po patnácti letech známosti. S manželem jsou dnes pochováni na hřbitově v jihočeských Malenicích.

Další důležitou osobou v jejím životě byl její tatínek. „Pohyb je život, zastavení smrt“. Heslo, které od něj znala, a které s oblibou používala. Dalším krédem, které užívala, bylo Tyršovo rčení „ve zdravém těle zdravý duch“. To si upravila, a vysvětlovala – nemáte-li zdravého ducha, neposlouchá vás ani tělo. Bohužel právě zdraví jí bylo osudným. Po dlouhé nemoci zemřela 17. března 2016 ve věku 83 let.

Přidat komentář