Jolyon Naegele převzal Cenu Pelikán

Americký novinář a politický analytik Jolyon Naegele obdržel ve čtvrtek Cenu Pelikán. Naegele se stal po Adamu Michnikovi a Barbaře Coudenhove-Kalergiové teprve třetím nositelem ceny časopisu Listy z řad žurnalistů. Převzal ji na půdě Univerzity Palackého v Olomouci.

Naegele se svou prací pro vysílání Hlasu Ameriky, jehož účelem bylo šíření informací v cenzurou zasaženém Československu, podílel na obnovení demokratického režimu na našem území. Prahu navštívil poprvé v roce 1973, kde se dokonce naučil i česky.

Evropa jej zaujala natolik, že se v roce 1980 přestěhoval do Vídně. Coby zpravodaj Hlasu Ameriky hovořil s hlavní osobností takzvaného pražského jara Alexandrem Dubčekem nebo s prvním českým prezidentem Václavem Havlem. I proto mu zástupci časopisu Listy Cenu Pelikán symbolicky předali v posluchárně Václava Havla na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Rodák z New Yorku se zaobíral rovněž děním na Balkánu. Čtrnáct let strávil v kosovské Prištině, kde vedl Úřad pro politické záležitosti.

V minulosti se ceny dočkala dvojice novinářů

Dvouměsíčník Listy uděluje Cenu Pelikán od roku 2004, a to zpravidla osobnostem, které otevírají demokratický dialog a vystupují proti společenskému zlu. Svůj název cena získala po zakladateli Listů Jiřím Pelikánovi, olomouckém rodákovi a československém politikovi.

Prvním novinářem, který tuto cenu obdržel, byl v roce 2007 polský politický komentátor a šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik.

O pět let později jej následovala Barbara Coudenhove-Kalergiová, česko-rakouská novinářka na volné noze. Ta v minulosti z rukou Václava Havla převzala také Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Přidat komentář