Novinář v popkultuře: Bulvárne krysy

Jak už název napovídá, nebude tentokrát Novinář v popkultuře ani o knize, ani o filmu. Dnes se podíváme na kontroverzní hudební videoklip od slovenské kapely Elán, Bulvárne krysy.

Hned zpočátku se díváme na archivní záběry získané bulvárními novináři (převážně ze zahraničí) prolínané prostřihy na drsňáky z Elánu, přičemž bubeník zde má velké problémy nedívat se do kamery. A zatímco se stará hala otřásá v základech, vyvíjí se paralelně i příběh novinářské redakce.

Hyeny prahnoucí po jakékoli senzaci, jak jsou zde mimo jiné novináři vykreslení, spřádají ďábelské plány, jak by jen mohli poškodit pověst frontmana Jožo Ráže. Pronásledují ho na každém kroku, sbírají kompromitující materiál a jeden fotograf dokonce vyvolá rvačku s pětašedesátiletým zpěvákem.

Na krysy je potřeba deratizátor

Bohužel, být bulvárním pisálkem skýtá i mnohá nebezpečí. Může se taky stát, že si vás mačofrajeři Patejdl, Baláž, Ráž a spol. vezmou do parády a skončíte s pytlem přes hlavu a oni na vás budou mířit zbraní. Není rok a půl po vraždě Kuciaka trošku přes čáru připravovat novinářskou deratizaci, byť jen v nadsázce?

Kvůli téhle otázce čelí hudebníci velké vlně kritiky už od vydání klipu. Mají však i své příznivce, kteří zase tvrdí, že je klip namířený s nadsázkou proti bulváru a kapela si seriózní žurnalistiky opravdu cení. A ten vzkaz opravdu na konci je!

Nicméně, slovenská kapela, která asi deset let pravidelně ohlašuje svůj už opravdu poslední koncert, si pak mírně pod sebou podřezává větev a dělí národ na dvě poloviny. Platí ale staré známé úsloví: negativní reklama – taky reklama.

Přidat komentář