Jak největší evropská periodika reagují na předčasné volby ve Velké Británii?

Evropská média varují, že předčasné volby, které připadají na 12. prosince 2019 rozhodně nebudou lehkým bojem. Mediator1 vám přináší shrnutí z nejčtenějších z nich.

„Britský parlament se konečně dohodl na… no, ne na Brexitu, to by bylo příliš snadné, ale na datu předčasných voleb, které připadne na 12. prosince,“ píše francouzský deník Libération, dle jejichž má Boris Johnson šanci získat většinu hlasů na prosazení svého návrhu a umožnit tak Británii opustit EU 31. ledna. „Je to ovšem nejistá sázka,“ dodávají jedním dechem.

Večerník Le Monde však zvažuje i možnost výhry Johnsonova oponenta. Labouristé slíbili znovu projednat dohodu a vyhlásit druhé referendum. Liberálně demokratická strana chce zrušit Brexit úplně. V zemi tak silně názorově rozdělené a přehlcené Brexitem nic není jisté. Noční můrou by byl další zablokovaný parlament.

Irish Times i El País se shodují v názoru na volby, budou jako nikdy předtím

Německý týdeník Die Zeit tvrdí, že ať už jsou volby vítané jakkoliv, nemusejí vyřešit vůbec nic. Kampaň bude tvrdá a neúprosná a nedá se předvídat výsledek. Navíc prý Británie ztratila kvůli Brexitu možnost kompromisu. „Premiér povede silně populistickou kampaň apelující na lidi, kteří už konečně chtějí odejít z EU a kteří jsou reprezentovaní Johnsonem stojícím proti elitářskému parlamentu, jenž ho neustále brzdí. Referendum z roku 2016 ukázalo, jak špinavými se tyto kampaně mohou stát,“ předpovídá.

Španělský deník El País tvrdí, že ani jedna strana si nemůže být jistá svými úspěchy v budoucnu, nicméně jediný způsob, jak může Velká Británie uniknout paralýze způsobené Brexitem, je rozptýlit všechny pochybnosti. Volby se tak mají stát de facto druhým referendem o odchodu Velké Británie z EU.

Irský deník The Irish Times se k celé situaci staví skepticky. Ve volbách se většinou nesoupeřilo kvůli jednomu problému, ale jejich výsledky vycházely spíše z převládající mentality občanů a celkové politiky každé strany. Britské volby tak dle nich budou jako ještě žádné jiné předtím.

Přidat komentář