Novinář v popkultuře: Eliza Cassan

Práce v médiích dnes podporuje celou řadu zaměstnaneckých postů. V popkultuře existují ale i koncepty, které všechny tyto profese shrnou do jedné jediné, která s přehledem zvládne podat zprávy z místa činu až ke koncovým příjemcům. Takovou vizi nám představuje například herní série DeusEx od společnosti Square Enix. Řeč o Elize Cassan moderátorce, reportérce, komentátorce a vším tím, co se vejde dál.

Jak už bylo řečeno, Eliza Cassan je světová mediální ikona ve službách korporátní televize Pictus TV. Čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu poskytuje veřejnosti nejnovější komentáře k událostem, které se nebojí okořenit i trochou toho svého – firemního názoru.

Svět DeusEx je ovládán megakorporacemi, které, samozřejmě, mají svou agendu, a tak je prakticky nemožné najít zpravodajské hodnoty, na něž jsme běžně zvyklí. Eliza se pokaždé na televizní obrazovce ukazuje dokonale upravená, v moderním kostýmku a s bezchybným ústním projevem. Zprávy podává divákům buď živě, nebo s minimální časovou prodlevou. Skoro to vypadá, jako by ani neměla čas na oběd.

Zdání klame a na obrazovce to platí dvakrát

Jak už si jistě říkáte, Eliza Cassan není člověk, nýbrž technologicky velice pokročilá umělá inteligence, navržená pro neustálý monitoring otevřených zdrojů, záznamů z kamer a policejních dokumentů. Díky tomu může Eliza bez selhání dělat svou práci, pro kterou je doslova stvořena.  Držet společnost v šachu pro dobré jméno Pictus TV.

Éra robotizovaných médií tady sice ještě nějakou dobu nebude a my novináři se tak o obživu bát nemusíme. DeusEx nám ale ukazuje, že jednou se ani nenadějeme a už nebudeme schopni poznat rozdíl mezi tvorem z masa a kostí, a hodně nablýskaným kusem šrotu.

Přidat komentář