Novináři v popkultuře: Anna Politkovská

Většinu této rubriky vyplňují fiktivní postavy z různých filmů, seriálů či knih. Tento text se bude lehce lišit tím, že nepojednává o postavě fiktivní, ani z filmu a vlastně ani není moc light.

Anna Politkovská, ruská novinářka, kritička Kremlu, symbol boje proti režimu Vladimira Putina, zavražděná symbolicky 7.října, tedy v den narozenin prezidenta Ruské federace, si během svého života psala deník.

Ten posmrtně vyšel pod názvem Ruský deník: deník známé ruské novinářky. Je to sice četba rozsáhlejší, ale nastiňuje poměry mezi novináři v ruském prostředí a líčí její strastiplný život.

Napoprvé díky rychlé pomoci přežila

Anna pracovala v opozičních novinách s názvem Novaja gazeta a mezi její významné práce patří primárně rozhovor s čečenským prezidentem Razmanem Kadyrovem, kterého kritizovala za účast na rvačkách a přestřelkách, podněcování k vraždám a porušování lidských práv. Kadyrov tehdy pronesl: ,,Dávejte si pozor, s kým děláte rozhovor, a co napíšete.“

První pokus o vraždu potkal Annu už v roce 2004. Toho roku čečenští separatisté zajali při teroristickém útoku v Beslanu okolo 1 200 žáků a Politkovská se rozhodla vyjednávat jako prostředník. V letadle jí byl následně nabídnut otrávený čaj.

Hrdinný boj za spravedlnost se jí nakonec stal osudným

Tehdy díky okamžité hospitalizaci ještě přežila, i tak ale figurovala na seznamu nepřátel ruské vlasti a čelila výhrůžkám od vysokých státních úředníků.

Za nesouhlasný názor s režimem ukončil její život neznámý pachatel 7. října roku 2006, tedy na datum narozenin Vladimira Putina. Zastřelili ji ve výtahu svého domu. Střelec po incidentu položil zbraň vedle nehybného těla, aby vše vypadalo jako sebevražda.

Na její počest organizace Reach All Woman in War uděluje cenu Anny Politkovské, jež oceňuje ženy obhajující lidská práva z celého světa.

Přidat komentář