Čočkin z Mostu! jako Erben a Aňa Geislerová jako Němcová – ČT připravuje minisérii o životě spisovatelky

V Novém Městě nad Metují začalo natáčení televizní minisérie České televize o Boženě a Josefovi Němcových. Němcovou ztvárnily herečky Aňa Geislerová a Anna Kameníková. Ještě tento týden se filmaři přesunou do Opočna, pak do Prahy a později i na Slovensko.

Mladou Boženu Němcovou, vlastním jménem Barboru, si zahraje Anna Kameníková, poté propůjčí Němcové tvář Aňa Geislerová. „Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme,“ řekla Geislerová. Příběh o touze po svobodě a o tom, jaké to je být ženou před 200 lety vzniká na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové. Režie se ujala Lenka Wimmerová v produkci tvůrčí skupiny Michala Reitlera. „Božena Němcová je pro mnohé z nás socha z mramoru, učivo, povinná četba. Pojem hraničící s nudou. Jenže Božena je přezdívka, umělecká značka, jako Pink, Toyen nebo Mercury,“ řekl o spisovatelce Reitler.

Karla Jaromíra Erbena si zahraje Vladimír Škultéty, kterého můžeme znát jako Čočkina ze seriálu Most! Josefa Němce ztvární Jan Hájek. V dalších rolích se pak představí Klára Melíšková, Linda Rybová, Lucie Žáčková a Vladimír Javorský.

Přidat komentář