30. duben – narodil se Jaroslav Hašek

Tohoto muže snad ani netřeba představovat. Každý zná alespoň jeho nejslavnější dílo Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, které udělalo pořádnou díru do světa. Hašek byl ale muž mnoha tváří – novinář, publicista, recesista a neúprosný kritik dění okolo sebe.

Narodil roku 1883 v Praze, v rodině středoškolského učitele. Malý Jaroušek trávil velkou část svého dětství na venkově, kde se léčil ze srdeční slabosti. Studoval na gymnáziu v Ječné ulici v Praze, ale kvůli své účasti na protivládní demonstraci z něj musel „dobrovolně“ odejít. Působil pak jako učeň v drogerii, kde maturitu přece jenom získal. Po ní pracoval jako bankéř, ale brzy o své teplé místečko přišel. Stal se z něj anarchista a bohém. Začal hodně cestovat. Byl na Slovensku, v Maďarsku i na Balkáně.

V roce 1915 narukoval do 91. pluku a bojoval na východní frontě. Zde ho zajali Rusové, načež vstoupil do Československých legií. Pak se ale přidal do Rudé armády a působil na několika vojenských postech. Toto období Haškova života zůstává ještě dodnes plné otazníků a spekulací. Roku 1920 se vrátil domů a žil v Lipnici nad Sázavou, kde roku 1923 zemřel.

Haška známe především díky jeho postavě Švejka. Bylo by ale chybou mu přisuzovat jen toto dílo. Hašek naspal celou řadu povídek, které pak vycházely v různých tehdejších novinách a časopisech. Dodnes bylo zaznamenáno 1 300 textů, jejichž autorem byl právě Hašek. Byly často z jeho života nebo života jeho přátel. Kvůli jeho ostré kritice Rakouska-Uherska mnohé z nich neprošly cenzurou a měl kvůli nim i problémy s policií.

Jeho žurnalistická činnost byla neméně pestrá. Psal do anarchistického časopisu Komuna, redigoval v Ženském obzoru a byl redaktorem Českého slova a Světa zvířat, ale nikde kvůli své nespoutané nátuře dlouho nevydržel. Ze Světa zvířat ho mimochodem vyhodili proto, že si rád vymýšlel fantastická zvířata, která pak vydával za reálná. V ruském zajetí redigoval časopis Čechoslovan.

Přidat komentář