Studentská média dávají prostor tématům, na která jinde není místo, říká šéfredaktor The Student Times

Kirill Ščeblykin začátkem roku převzal po Filipovi Zajíčkovi vedení studentského publicistického serveru The Student Times (TST). Ten si za poslední roky dokázalo vybudovat jasnou pozici v českém mediálním prostoru, což potvrzuje zisk Novinářské ceny za nejlepší rozhovor loňského roku. Tu za rozhovor s Andrejem Babišem získalo právě duo Ščeblykin – Zajíček.

V čele TST jsi od půlky února, co pro tebe bylo ze začátku nejtěžší?

Nejtěžší bylo asi zvyknout si na novou roli. Na to, že sám někomu vedeš texty. Na to, že neseš odpovědnost za to, co půjde ven. U šéfredaktora je hodně důležitá organizační stránka věci – udržování redakce v chodu. Na to jsem si musel docela zvykat. Také je docela nezvyk, že nepíšeš. Samozřejmě si můžu něco napsat, ale když řešíš tolik textů ostatních, tak už na to pak nemáš moc chuť.

V čem vidíš důležitost studentských médií? 

Podle mě jsou důležitá v tom, že mají možnost se věnovat tématům, na která v jiných médiích nezbývá prostor. Studentské médium nemusí řešit aktuální agentu, ale může jít do témat zajímají jejich čtenáře nebo je nějak obohatí. V TST se například soustavně věnujeme tématu vzdělávání, které je podle nás klíčové, ale ve veřejném prostoru tolik prostoru nedostává.

A jak hodnotíš pozici The Student Times?

Čteností se můžeme těžko rovnat velkým zpravodajským serverům, nicméně často mě překvapí, že lidé o TST vážně vědí a také nás i čtou. V dnešní době, kde lidé chodí méně na „svoje“ média a čtou více, co se jim objeví na timeline Facebooku nebo twitterovém feedu, je pro nás a myslím že i další studentská média jednodušší proniknout mimo svou bublinu a být vidět.

Byl jsi Filipem Zajíčkem nominovaný na Novinářskou cenu. Co to pro tebe a TST znamená?

Novinářská cena je skvělý úspěch pro TST. Nominaci na cenu jsme nečekali a měli jsme vážně radost být po boku kvalitních médií jako Reportér a Respekt, jejichž redaktoři byli nominováni ve stejné kategorii.

Cena podle mě ukazuje možnosti, které technologie člověku dávají, aby mohl vstupovat do veřejné diskuze a zároveň nás motivuje v tom pokračovat.

V poslední době vyvolal reakce také rozhovor TST s Pavlem Bělobrádkem. Jak moc se chtějí TST soustředit na politiku?

Politika je pro TST důležitá, protože silně rezonuje mezi našimi čtenáři. Nicméně je pro nás důležité, abychom nepokrývali v politice tu samou agendu jako klasická média a spíše ji přinášeli osobitým pohledem studentů. U rozhovorů, na které narážíš, nám jde o vedení hodnotové debaty s politikem, za čím stojí a co prosazuje, obzvlášť v těch oblastech, které zajímají nebo přímo pálí naše čtenáře.

Zatímco vedeš studentské médium, jsi studentem práv. Je podle tebe pro novináře důležité studium žurnalistiky? Nebo by se měli učit něčemu novému?

Na to úplně nedokážu odpovědět, protože jsem jí nestudoval. Moje veškeré znalosti žurnalistiky pocházejí z mojí zkušenosti, takže nemůžu odpovědět, jestli mi dalo víc studium nebo praxe. Když jsem byl na stáži v Hospodářských novinách, tak jsem tam viděl spoustu lidí, kteří žurnalistiku nestudovali a studovali spíše oblast, které se věnovali, i když ani to často ne. Podle mě je důležitá chuť se v psaní zlepšovat a prohlubovat zájem v oblasti, o které píšete a také člověk, který vás u toho povede. To je moje zkušenost, ale neříkám, že je univerzální.

Jaké jsou plány The Student Times do budoucna?

Chtěli bychom se soustředit na přinášení původního obsahu našim čtenářům. U rozhovorů bychom zas chtěli přinášet více zahraničních osobností, myslím, že česká média se pořád hodně omezují na tuzemské problémy a témata.

Přidat komentář