#Advent 9: Novinář v popkultuře: Kotva u přívozu

Fakt, že žena musí vydržet více než člověk, neznačí nic nového pod sluncem. Magda, televizní hlasatelka, která každý den rozdává úsměv a pohodu milionům diváků do jejich domovů, toto tvrzení ve svém životě doslova zastává nejen slovy, ale především činy.

Celý svou televizní kariéru zasvěcuje hlasatelství a úvodu nadcházejících pořadů, poslední měsíce však tato energie míří na jiná místa. Jejím snem je po dlouhá léta a po dobu dospívání svého syna Jirky postavit dům a přestěhovat se k přívozu řeky Vltavy. Tomuto snu podřizuje všechen svůj volný čas, svými úkoly zahlcuje také svého partnera, zaměstnance meteorologického centra a syna Jirku.

V předvánočním čase celá trojice v panelákovém bytě stěhuje zavařeniny, knihy a veškeré vybavení bytu. V prolukách mezi logistickými kratochvílemi Magda odbíhá do studií na Kavčích horách, kde spolu s režiséry vysílání doslova „vyžere“ kdejakou vysílací jobovku. Jako příklad uveďme například komplikovaný přenos z hokejového zápasu, v němž nebyl do posledních chvil jasný výsledek, hodiny bily pár minut před sedmou večerní, kdy už všichni netrpělivě čekají na Televizní noviny. Magda si ve studiu připravuje sadu variant podle prostoru pro její výstup. Padá poslední gól, Magda ohlašuje variantu D a na vteřinu přesně začínají Televizní noviny. Celá redakce si oddychne a Magda opět utíká do prostor svého snového domu, kde zjišťuje, že sklenáři nedodali objednaná okna, přívod vody ze studně není zcela znám a topenáři mají čas až po novém roce. Magda ale nezlomně trvá na štědrovečerní večeři u přívozu.

V tomto rozpoložení se křehká, ale striktní ironlady dozvídá o své televizní směně na Štědrý večer. Pro každou televizní hlasatelku je tato směna ctí, Magdě se tímto hroutí veškeré plány. Svůj elán novou informací a nařízením neztrácí, stále rozdává úkoly a získává nálepku ŠÉF. Všechny její invence směřují ke stěhovacím procesům, bezcitně diktuje celému světu své představy a bezchybnost. I díky tomuto počínání Magda zapomíná jednoho podvečera na svou službu a díky tomu vyplouvají na povrch i jiné připomínky shora.

Nastává Štědrý den, Magda zázrakem v předvečer své relace v nové domovině zapaluje svíčku a se svým partnerem zahajuje štědrovečerní večeři bez svého sedmnáctiletého synka. Tento mladý, otevřený a citlivý chlapec poprvé opustil rodinné hnízdo a odjel se svou přítelkyní na Šumavu. I toto rozhodnutí nese Magda těžce, svůj smutek neskrývá ani v prolukách štědrovečerních poselství ve vysílání z televizních studií. Právě tato poselství hlásají silná slova o rodinné sounáležitosti, teple rodinného krbu, hlubokomyslnosti a sváteční pohodě. Profesionalita zkrátka Magdu nikdy neopustila, milovat své bližní, své poslání a pracovní nasazení je k nezaplacení.

Přidat komentář