ČT1 představí nový televizní seriál Já, Mattoni

Já, Mattoni

Seriál České televize Já, Mattoni bude mít premiéru 2. září a ústřední dvojici v různých časových obdobích ztvárnili David Švehlík s Tatianou Vilhelmovou a Alois Švehlík s Taťjanou Medveckou.

Historický portrét Heinricha Mattoniho je založený na scénáři Petra Zikmunda, který režisérsky uchopil Marek Najbrt. „Projekt existuje už dvě desítky let. Mě oslovil předloni jeho scénář, který jsem četl jako knihu. Jde vlastně o strhující psychologické drama,“ řekl Najbrt na tiskové konferenci pro ČTK. Doba, kdy se z Čech pomalu stávala průmyslově nejvyspělejší část monarchie, je podle něj trochu opomíjená, přitom zajímavá a moderní, doplnil.

Přes to, že Heinrich Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, byl progresivním obchodníkem se zajímavým původem i osudem, vizionářem a milovníkem žen. Na pozadí příběhu muže, který je odhodlaný dosáhnout svého cíle i za cenu osobních proher, můžeme sledovat i obraz společnosti druhé poloviny 19. století.

„Jde o poutavou ságu plnou dramatických zvratů. Není to jen příběh jedné konkrétní rodiny, ale i obraz doby,“ popsal celý projekt David Švehlík. Ústřední postava mladého Mattoniho, kterou ztvárnil, zároveň nebyla lehká na uchopení, má totiž velmi rozporuplný charakter. „Jeho ambicí podle scénáře bylo dosáhnout určitého společenského postavení a překonat strach, že by spadl do poměrů, v nichž žil jeho dědeček. Zdolal řadu překážek i za cenu nesympatických kroků. Přesto divák může tento paradox pochopit,“ prozradil Švehlík.

Dvanáctidílný výpravný seriál je zasazený do období druhé poloviny 19. století až do roku 1910. Děj se odehrává na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu, letní rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Kvůli autenticitě se tvůrci vyhýbali ateliérům a ze 150 natáčecích dnů točili 140 v reálných prostředích. V seriálu tak budou diváci moci rozpoznat zámek Konopiště, Kroměříž, Buchlovice, nebo Velké Březno, budovy Karlových Varů, nebo Žatce, bývalou čističku odpadních vod v pražské Bubenči a skanzen Zubrnice.

Kromě Davida Švehlíka uvidíme na obrazovkách i jeho otce Aloise Švehlíka, který ztvárnil roli stárnoucího Mattoniho. Původně měl roli hrát Jiří Bartoška, ten se ale kvůli zdravotním důvodům z účasti na projektu omluvil. Jeho ženu Mínu zase ztvárnila v různých obdobích Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká.

 

Přidat komentář