Média citovala falešný profil Miloslava Ransdorfa

ransdorf1Snaha získat aktuální informace se nevyplatila některým internetovým deníkům. V kauze okolo Miloslava Ransdorfa použili citace z nově založeného twitterového účtu. Profil se ovšem ukázal jako falešný. I když v sobotu došlo k jeho odstranění, incident znovu rozvířil debaty o vytváření falešných profilů veřejně známých osobností.

Incident Miloslava Ransdorfa, poslance Evropského parlamentu za KSČM, zatím není objasněný. Sám Ransdorf se k tématu zatím nevyjádřil. Před ním už to ale stihl neznámý uživatel, který na sociální síti Twitter vytvořil Miloslavu Ransdorfovi profil a poskytl „vyjádření“ k celé události.

ransdorf2

Krátká existence falešného profilu ovšem stihla způsobit problémy některým médiím. Jak vidno z obrázku, autor profilu odpovídal i na tweety. Jeden z nich patřil také oficiálnímu profilu deníku Blesk.

ransdorf3

Právě tweet, ve kterém „Ransdorf“ mluví o incidentu jako o pokusu diskreditovat jeho osobu, se stal předmětem několika zpráv. Na pomyslnou uzdu se chytilo několik serverů. Zatímco většina z nich už chybné informace napravila, jiné články odstranily.

 

ransdorf4

Ověřování informací bylo v několika případech upozaděno před aktuálností. Je to dáno zejména tím, že Ransdorf až do vydání tiskového prohlášení nekomunikoval ani s vedením strany. Jakákoli informace tedy měla nezměrnou cenu. Nabízí se ovšem otázka, nakolik se média věnují ověřování dat. Tento případ byl totiž specifický tím, že profil měl zcela zřetelně uvedeno, že se nejedná o pravý profil. Nápis „FAKE“ v profilu není tak těžké zpozorovat.

Vzhledem k tomu, že oficiální stanovisko už Ransdorf i strana vydali a falešný profil Twitter zablokoval, dá se na celý incident dívat jako na poučení pro příště. Dá se buďto informace upravit, nebo po vzoru deníku Blesk uvažovat, zda se nejedná o trestný čin.

Přidat komentář