Tweetující Ovčáček: za sebe nebo za Zemana?

„V autě jede předseda FIFA, generální sekretář a tiskový mluvčí. Kdo řídí? Policie.“ Tento výrok stál mluvčího Mezinárodní fotbalové federace Waltera De Gregorio místo. V České republice zase mediální veřejností hýbe tweet hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Sobotka vystřelil z pomyslného děla na Hrad. Tento ostrov svobodného myšlení má ale pevné zdi,“ píše  v něm mluvčí. Je toto jeho vlastní názor, nebo názor prezidenta? A smí mluvčí vůbec vyjadřovat své názory? Tyto otázky se pokusil zodpovědět pořad Newsroom ČT24 a jeho hosté minulou neděli.

ovcacek

Ovčáčkův tweet narážel na výroky premiéra Bohuslava Sobotky ohledně uprchlické krize. V tomto tématu se evidentně názor prezidenta a premiéra liší. Odborníci či lidé z praxe v Newsroomu upozorňují mimo nejasnost, čí názor je ve sto čtyřiceti znacích prezentován, ještě na jedu věc. A to sice na to, že mluvčí jednoho ústavního činitele hodnotí jiného ústavního činitele, tím spíše, že jde zrovna o ty dva nejvyšší v ČR. „Úředník, byť ve vysoké funkci Kanceláře prezidenta republiky, nemá právo na samostatné úsudky, které se týkají ostatních ústavních činitelů,“ hodnotil bývalý mluvčí prezidenta Havla Ladislav Špaček projev hradního mluvčího pro server Lidovky.cz. Nicméně politolog Lukáš Jelínek zmírňuje ony rozhořčené poznámky a říká, že česká mediální veřejnost si zvykla na mluvčí, kteří o nastolených tématech spíše mlčí, než aby plnohodnotně plnili svou funkci. Co víc, takové, kteří přidávají i „něco navíc“, jako právě Ovčáček, spíše zdá se odsuzujeme.

Dále také nesmíme zapomínat na to, jak pevný a důvěrný je vztah mluvčího s osobou nebo institucí, kterou zastupuje. Je zjevné, že mezi prezidentem Zemanem a jeho mluvčím panuje naprostá důvěra. Oba měli možnost toto dokázat už v minulosti, například v kauze Peroutkova článku. Dá se tedy předpokládat, že pokud se mluvčí se svým představitelem dohodnou na tom, jaký postoj k dané věci zastávají, názor jednoho je i názorem druhého. Média nicméně s touto myšlenkou „názorového splynutí“ bojují. Protože se nabízí otázka, komu výrok připsat.

Další bývalí mluvčí předních politických představitelů Michael Žantovský a Libor Rouček v Newsroomu řekli, že v tomto konkrétním případě i obecně, pokud prezident nijak neokomentoval Ovčáčkovo vyjádření, de facto s ním souhlasí. Oba taktéž dodávají, že nadřízený má právo se k danému výroku svého mluvčího jakkoli vyjadřovat, nebo ho dokonce nekomentovat vůbec. Rouček, který byl mluvčím Miloše Zemana v době, kdy byl Zeman předsedou vlády, také říká, že měl téměř absolutní autonomii a nebylo mu přesně nařizováno, co má komentovat a jak. Dá se tedy předpokládat, že stejný princip důvěry aplikuje Zeman i na Jiřího Ovčáčka.

Přidat komentář