Panika způsobená médii. Seženete ještě letos ponožky?

„Když jsem v televizi slyšela, že zkrachovala Bohemia Energy, řekla jsem si „No co já budu teďka dělat? Hned jsem volala zeťovi abych nebyla bez elektřiny,“ popisuje zákaznice Emilie Čechová (68 let).

Paní Čechová byla jedním z mnoha lidí, kteří po oznámení údajného krachu společností dodávajících energie propadla panice. Prezentace této problematiky v médiích způsobila nespočet přetížených zákaznických servisů a nekonečných front před pobočkami firem.

„Po Bohemia Energy přijdou další krachy. A také „šmejdské“ praktiky.“ – Seznam zprávy

„Odpojení od plynu po konci Bohemia Energy hrozí podle komory stovkám firem“- iDNES.cz

„Zoufalá Petra po krachu Bohemia Energy v šoku: Za elektřinu máme dát 30 tisíc!“- blesk.cz 

„Na českém trhu s energiemi nastal dosud nevídaný otřes – velký dodavatel Bohemia Energy už pro své klienty nedokáže zajistit dodávky elektřiny a plynu“- aktuálně.cz

„…O dodavatele tak přijdou i lidé, kteří měli smlouvu podepsanou s firmami Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie, i těm by měla být zrušena licence u Energetického regulačního úřadu (ERÚ).“- denik.cz

A co tyhle zprávy v lidech vyvolaly? „No já jsme se hlavně bála, abych nebyla bez elektřiny. Nevěděla jsem co mám dělat,“ reagovala na zprávy paní Čechová.

Přitom tisková zpráva Bohemia Energii jasně vyvrací tvrzení o údajném krachu společnosti nebo přerušení dodávek energií jejím zákazníkům. Naprosto zbytečný strach o dodání produktů ale ani zdaleka nezastavila. A proč?

Tyto obavy jsou pravděpodobně způsobeny zdůrazňováním překvapivých informací a zveličováním problému. Oproti tomu můžou být taky následkem nedostatečného zdůraznění (nebo nesrozumitelného podání) postupu řešení těchto stresových situací.

„Byl tam odkaz na www, ale co mě je platný nějaký www? Já totiž nemám chytrý mobil ani internet,“ popisuje prezentaci řešení v médiích paní Čechová.

Ještě větší pohromu jsme zažili na začátku roku 2020, kdy kvůli extrémistickému prezentování stavu pandemie v médiích zůstaly v obchodech prázdné regály. Už jen stačí, aby některé médium (třeba to tentokrát nebudou Seznam zprávy) zveřejnilo seznam vhodného oblečení na Sibiři a do Vánoc z něj bude nedostatkové zboží jako minulý rok z těstovin.

Pokud vám zdražili energie, bylo by proto vhodné zvážit návštěvu obchodu. Jestli se v médiích objeví rada britské ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové „Zdražili vám elektřinu a plyn? Kupte si teplé ponožky!“ je dost možné, že se po nich brzy slehne zem.

Přidat komentář