Česko hledalo skrze obrazovky nového premiéra. Místo toho našlo nové dno

CNN Prima News v honbě za sledovaností udělala z volební debaty Superstar. Pokus o volební reality show se jí ale nevydařil.

Poslední týdny před volbami byl vysílací čas doslova přesycen politickými debatami. Snad každý den se na vás alespoň na jedné stanici mračil stoický Fiala s vykřikujícím Babišem a odporujícím Bartošem.

Televizní producenti se tedy museli opravdu snažit, aby právě jejich verze debaty nezapadla v široké konkurenci. Česká televize se v závěrečné superdebatě vytasila s bizarní Matyldou, Nova vsadila na svoji nejznámější tvář Reye Korantenga. A Prima přišla se…. Superstar?

„Divákům chceme nabídnout ještě něco navíc, co jinde nenajdou: možnost volby, doslova v přímém přenosu. Věříme, že tyto inovace ocení nejen kvůli atraktivnímu formátu a širšímu spektru názorů a postojů k důležitým tématům, ale především díky možnosti rozhodnout, kdo z politiků má v super-debatě postoupit k metě nejvyšší,“ řekl Pavel Štrunc, šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS.

Musíme uznat, že „něco navíc“ diváci skutečně dostali. CNN Prima News představila nové dno bulvarizace politiky pod jménem Česko hledá premiéra. Z faktického žánru politické debaty udělali reality show ve stylu Superstar.

Analogie mezi Česko hledá Superstar a debatou na CNN Prima Česko hledá premiéra nekončí pouze u jmen. V obou pořadech diváci hlasují přes SMS zprávy, aby podpořili svého soutěžícího v postupu do dalšího kola.

V Superstar se diváci rozhodují podle zpěvu a sympatií. V Česko hledá premiéra je všem těžší určit na základě čeho si diváci volí své favority. Podle prezentovaných názorů to může být asi stěží . Neboť kandidáti mají na odpověď často pouhou minutu. Za tak krátkou dobu prostě nejde sdělit komplexní řešení státních problémů, a právě naopak to nutí i serióznější politiky k hloupým a mělkým zkratkám.

Když už dostanou více času k vyjádření svého postoje, zabrzdí je moderátorka Terezie „Krotitelka“ Tománková. Ta neustále vstupovala do debaty s požadavky na stručnější odpověď, anebo vybízí od protivníků reakci na výrok, který nebyl ještě ani dořečen. Jejím nejhorším prohřeškem však není skákání do řeči. Mnohem větší problém je, že se nijak nepokoušela být politikům opozicí. Neoponovala, nevyvracela a ani nerelativizovala jejich tvrzení. Moderátor má být největším oponentem politikům. Měl by uvádět jejich výroky na pravou míru, ať už doplněním kontextu či odporovat nepravdě. To se ale u Tománkové nedělo. Celý formát tak účastníky debaty vedl pouze k překřikování a nedává jím prostor k věcnému komentáři.

Kromě Tománkové v Česko hledá premiéra vystupoval i druhý moderátor, Petr Suchoň. Ten interagoval s publikem. Jeho náplň v pořadu bylo čas od času předat mikrofon divákům, aby se na něco mohli přímo zeptat politiků. Publikum se ale pochopitelně vyjadřovalo i mimo otázky. Bučelo, pískalo a křičelo, až se debatní soupeři neslyšeli.

Už samotný koncert dvou moderátorů politické debaty je poněkud zvláštní a opět nápadně připomíná talentové show. Podobně jako v nich i zde vystupuje přísná porota, v našem případě Tománková, a pak milý uvaděče, který přímo komunikuje s publikem. Toho zde představuje Suchoň.

To, že Prima zachází s předvolebními debatami jako s show, není novinka. Stačí si připomenout fiasko z prezidentských voleb. Moderátor Karel Oříšek se více než o výroky soupeřů zajímal o počet sledujících. „Právě nás živě sleduje více než tři miliony diváku“ opakoval neustále Oříšek. Dojmu nepomáhalo ani publikum neustále překřikující kandidáty. Debata působila pak více jako gladiátorský zápas než intelektuální střetnutí názorů.

Letos ale CNN Prima news tento postup neúplně vydařil. Ze tří nejsledovanějších televizních stanicí skončila jejich talentová show až poslední v porovnání sledovanosti politických debat.

Přidat komentář