Přehled týdne: Problémy pro Seznam TV a je žen(a) v médiích málo?

Stejně jako každý týden, i tento tady máme přehled toho nejdůležitějšího, co se stalo za poslední dobu ve světě médií. Kromě témat spojených s umělou inteligencí, bylo možné narazit na upomínky ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta totiž měla výtky k fungování rovnou dvou televizí. Kromě toho se také podíváme na nevyrovnaný počet mužů a žen v médiích nebo na titulní stránku Deníku N, která přitáhla pozornost nejednoho čtenáře. 

Zpravodajská televize, ale bez zpravodajství

Ukončit zpravodajské vysílání na Televizi Seznam koncem minulého roku se jevilo jako pochopitelný krok, vzhledem k tomu, že se tento kanál chce zaměřovat spíše na rodinnou zábavu. Má to ale svůj háček. Seznam totiž původně byl zpravodajskou televizí, a tak to má uvedené i v licenci. Bez zpravodajských pořadů se ale takové podmínky dodržují celkem těžko. Z tohoto důvodu se ozvala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která dala stanici, pod vedením Iva Lukačoviče, 60 dnů na nápravu. Jak situaci televize vyřeší se v následujícím měsíci pravděpodobně dozvíme.

 

TV Noe zhřešila 

Problém s hlavním orgánem dohlížejícím na televizní vysílání v Česku měla i křesťanská TV Noe. Ta totiž zaváhala při udělování prostoru jednotlivým prezidentským kandidátům před volbami. Na obrazovkách mohli diváci tohoto kanálu zahlédnout pouze duo Pavlů, neboli Petra Pavla a Pavla Fischera. Že to zavání nadržováním? To si v RRTV řekli nejspíš také. Tato novodobá Noemova archa asi přece jenom nebude tak svatá, jak se může zdát. 

 

Seznamte se s Fedhou

Ani v uplynulém týdnu se nevyhnula hlavním titulkům ve světě médií umělá inteligence. Tentokrát se ale jednalo o zprávu nikoli ze západního světa, ale ze země blízkého východu, Kuvajtu. Zde totiž představili pohlednou mladou moderátorku jménem Fedha. Jak to, že nemá příjmení? Především kvůli tomu, že se jedná o vůbec první moderátorku vytvořenou pomocí umělé inteligence. Aby se zalíbila všem, dostala modré oči a světlé vlasy. Ty navíc mají odrážet různorodost kuvajtské populace, která se skládá z velké části z přistěhovalců.

 

Síla médií se skrývá na titulních stranách 

O tom, že titulní strana novin může nejen ve světě médií udělat pořádný rozruch, jsme se v historii už párkrát přesvědčili (například když na nich zpochybňuje důvěryhodnost médií a propaguje jako alternativu svůj vlastní pořad). V tomto případě šlo o hlasitý apel na Rusko ze strany Deníku N. Ten svou titulní stránkou totiž žádá tento teroristický stát o propuštění zadrženého amerického novináře Evana Gershkoviche. Zatčen byl přímo na příkaz Vladimíra Putina. Jednatřicetiletý Gershkovich z Wall Street Jurnal je prvním americkým novinářem, který byl zadržen na ruském území po téměř čtyřiceti letech. My tak můžeme jen doufat, že Gershkovich nebude další obětí nesvobody projevu.

 

I ženy mohou být šéfredaktorky

Na problematiku poměru žen a mužů v českém mediálním prostředí se nedávno zaměřila datová novinářka a analytička Seznam Zpráv, Kateřina Mahdalová. Ta v poměrně obsáhlém, nicméně přehledném, shrnutí ukázala, že novinářů je v česku stále více, než novinářek. Největší propast v redakcích pak můžeme vypozorovat na vedoucích pozicích. Situace je znatelná hlavně u komerčních médií. U online médií v tomto případě pozici šéfredaktora zastává pouze jedna žena, u tištěných deníků a týdeníků dokonce žádná. Na lepší časy se ale blýská všem novinářkám v redakcích jako takových, kde tvoří téměř půlku. Nutno ale uznat, že o krapet více toho ženského aspektu na šéfredaktorských pozicích by rozhodně na škodu nebylo.

Přidat komentář