Česká televize se připravuje na blížící se volby. Nabídne Superdebatu, dojde i k programovým změnám

Necelý měsíc zbývá do letošního prvního volebního víkendu a Česká televize (ČT) připravuje volební vysílání. Diváci se na podzim můžou těšit na Superdebatu i dvě Volební studia. Na pořad Politické spektrum si ale ještě počkají.

Volební místnosti se otevřou již v pátek a sobotu 23. a 24. září, lidé budou vybírat nové obecní zastupitele a obmění se také třetina křesel Senátu. Zpravodajský servis k volbám nabídne i veřejnoprávní ČT.

„ČT věnuje ve svých programech zvláštní pozornost období před volbami do hlavních orgánů zastupitelské demokracie včetně orgánů na úrovni obcí a měst. Je zdrojem informací, přispívá k vytváření prostoru svobody slova, myšlení a tvorby, v němž může vyrůstat demokracie,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Televize v průběhu třetího zářijového týdne odvysílá tři předvolební debaty. Moderátoři Událostí, komentářů postupně vyzpovídají lídry ostravských, brněnských a pražských kandidátních listin. ČT do každé z debat pozve zástupce sedmi politických uskupení, které bude vybírat zejména podle jejich tzv. volebního potenciálu vyplývajícího z průzkumů společností Kantar CZ a Data Collect. Všechny debaty z metropolí proběhnou bez účasti publika.

ČT divákům nabídne také Superdebatu, jejíž přímý přenos odvysílá ve čtvrtek 22. září na kanálech ČT1 a ČT24. „Ústředním tématem pro sedm pozvaných představitelů politických stran a hnutí, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, bude diskuze o vztahu celostátní a regionální politiky,“ prozradila tisková mluvčí Karolína Blinková.

Na sobotu pak Čtyřiadvacítka již tradičně plánuje Volební studio, které bude informovat o průběhu sčítání volebních výsledků, ale nabídne i rozhovory s odborníky i se samotnými politickými aktéry voleb.

V týdnu po prvním kole senátních voleb ČT do programu zařadí duely kandidátů, kteří postoupili do kola druhého, v sobotu 1. října se pak další Volební studio bude věnovat definitivním výsledkům voleb do horní parlamentní komory.

Vzhledem k blížícím se komunálním volbám ČT do vysílání ani po prázdninové pauze neuvede diskuzní pořad Politické spektrum, který obvykle dává prostor politickým subjektům nezastoupeným v Poslanecké sněmovně, do vysílání ho zařadí až po skončení volebního klání.

Přidat komentář