Svoboda tisku, investigace nebo práce s informacemi. Ani letošní 7. ročník Journey nezklame svým bohatým programem

Journey: Journalism Bootcamp  opět nabídne pestrý program pro začínající a zapálené novináře. Necelý týden zbývá do uzávěrky přihlášek na mezinárodní letní školu žurnalistiky, kterou již sedmým rokem pořádá nadace The Bakala Foundation. Do 10 denního kurzu se mohou přihlásit jak čeští, tak i zahraniční studenti. 

Podle poslední statistiky mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) se svoboda světového tisku za dva roky dramaticky zhoršila vlivem pandemie covid-19, politických změn a alternativních médií  šířících dezinformace. Nárůst dezinformací je  v posledních letech alarmující, ať už v souvislosti s pandemií covid-19 nebo v poslední době s ruskou invazí na Ukrajinu. „Lékem na dezinformace jsou svobodná média, která zajišťují veřejnou diskusi založenou na široké škále seriózních znalostí a faktů. I proto Bakala Foundation letos již posedmé pořádá mezinárodní letní školu žurnalistiky Journey: Journalism Bootcamp,“  říká ředitel nadace Václav Pecha. Nadace se pořádáním školy pro začínající novináře také snaží o rozvoj čisté novinařiny, která se podle některých novinářů začala mírně vytrácet.

Na účastníky desetidenního novinářského školení čeká v prostorách vily Grébovka v pražských Havlíčkových sadech nabitý program. Během  přednášek, workshopů, simulací redakcí a reportáží v terénu se podrobněji seznámí nejen s problematikou svobody tisku a dezinformací. Nahlédnou také do témat novinářské etiky, práce se zdroji, investigativní žurnalistiky nebo využívání nejnovějších informačních kanálů.

Sedmý ročník Journey proběhne v Praze od 6. do 16. srpna. Pro Prahu je tato letní akce tradiční příležitostí přivítat esa světové žurnalistiky. Patří mezi ně lektoři z věhlasných médií a agentur jako CNN, Reuters, Bloomberg nebo The New Yorker a také laureáti prestižní Pulitzerovy ceny. Svou účast na letní škole potvrdil oceněný novinář Adam Entous z magazínu The New Yorker, který pozici lektora zaujímá již několikátým rokem. „Mezinárodní dosah je to, co dělá školu žurnalistiky Journey tak výjimečnou. Studenti mají možnost učit se od špičkových světových novinářů a sdílet pohledy s účastníky z různých zemí,“ popisuje ředitel nadace Václav Pecha.

Vzhledem k aktuálnímu dění bude letos vyhrazených více míst pro studenty z Ukrajiny. Nicméně studenti z ostatních zemí nemusí mít strach o kapacitu. „Odborná komise vybírá zástupce z každé země. Z toho důvodu jsme navýšili celkový počet míst, aby ostatní uchazeči nebyli ochuzeni o svou příležitost,“ vysvětluje manažerka programu Petra Judová. Další novinkou je zapojení studentů a lektorů z Jihoafrické republiky.

Program Journey je určen nejen pro studenty žurnalistiky a mediálních studií, kteří již mají za sebou alespoň dva semestry vysokoškolského vzdělání. Přihlásit se mohou i studenti jiných oborů se silnou motivací stát se novinářem či novinářkou. K účasti jsou zváni žadatelé z České republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Velké Británie, USA a Jihoafrické republiky. Další nezbytnou podmínkou k přijetí je plynulá znalostí anglického jazyka, který je pracovním jazykem celého kurzu.

Uchazeči vybraní odbornou komisí získají od nadace Bakala Foundation plné stipendium, pokrývající cestovní výdaje, ubytování, stravu, vízum i studijní materiály.  Nejpozději 31. května nadace kontaktuje vybrané účastníky a následně s nimi bude komunikovat další detaily o jejich účasti.

Přidat komentář