Česká republika vybírá reprezentaci pro Eurovision Song Contest 2022

V následujícím týdnu lidé rozhodnou, koho svým hlasováním pošlou na 66. ročník mezinárodní hudební soutěže Eurovision Song Contest (Eurovize). Sedm finalistů národního kola zabojuje skrze svou tvorbu o možnost reprezentovat Českou republiku na živém přenosu jedné z největších televizních událostí roku. Finále odvysílá Česká televize v květnu.

Česká televize (ČT) minulé pondělí oznámila, kdo z tuzemské hudební scény dostane šanci předvést se příští květen v italském Turíně na pódiu před zraky celé Evropy. Body od veřejnosti i odborné české a zahraniční poroty se pokusí získat zpěváci a zpěvačky Annabelle, Elis Mraz, duo Jordan Haj s Emmou Smetanou, Giudi a skupiny Skywalker, The Valentines a We Are Domi.

Hlasující si mohou poslechnout soutěžní písně a podpořit osobní favority v Eurovision mobilní aplikaci nebo na webových stránkách do 15. prosince. O den déle následně z výsledků vzejde jeden vítěz. Ten později odcestuje do zahraničí, aby obhájil své muzikální nadání v konkurenci zástupců dalších čtyřiceti, převážně evropských, států. Doprovázet ho bude delegační tým ČT s vedoucím Kryštofem Šámalem.

Umístění na předních příčkách slibuje hudebníkům nejen rozšíření posluchačské základny, ale i příznivou propagaci země původu a nemalou mediální pozornost. Oficiální stránky soutěže uvádí, že po covidové odmlce sledovalo v roce 2021 finálovou show v přímém přenosu 183 milionů diváků z celého světa. Velkou část z nich tvořily osoby z mladších generací ve věku 15-34 let. Jen během večera Velkého finále také například eurovizní fanoušci vytvořili 5 milionů příspěvků na Twitteru, které měly s Eurovision Song Contest spojitost.

Česká republika soutěžila již devětkrát, poprvé v roce 2007. Zájem o účast a podíl na pořádání však ČT projevila již dříve. Letos na jaře nás reprezentoval Benny Cristo, neprošel ovšem přes semifinále. Z českých soutěžících si zatím nejlepší výkon připsal Mikolas Josef v roce 2018. S vystoupením a písní „Lie to me“ obsadil celkové šesté místo.

Přenos finále Eurovision Song Contest zajistí ČT1 živě 15. května 2022. Dostupný bude paralelně i na platformě Youtube.

Přidat komentář