Youtuber Kovy navštívil Olomouc. Jeho přednáška o médiích budila enormní zájem u studentů

Auditorium Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci praskalo ve švech, když do něj zavítal český youtuber a influencer Karel „Kovy“ Kovář. Jako jeden z hostů přednáškového cyklu Svět médií v 21. století s humorem dynamicky představil vlastní názory, poznatky a postřehy o rostoucích fenoménech internetového prostředí, zejména sociálních sítí. Atraktivní formou olomouckým studentům také zprostředkoval vhled do osobních zkušeností online tvůrce.

V úvodu Kovy zažertoval o „temném období lidstva“ neboli světě médií 20. století, který bezpochyby prošel neuvěřitelnou proměnou. Zhruba tři stovky diváků v místnosti i mnohé další, kteří sledovali živý online přenos celé akce, pobavil kreativním počeštěním slova infuencer na vlivník. Pětadvacetiletý rodák z Pardubic následně představil sebe, některé své dřívější projekty i devítiletou youtuberskou kariéru, která mu přinesla přes 850 000 odběratelů. Připomněl své začátky s herními videi či parodiemi na kanálu Gameballcz, odkud se v roce 2014 přesunul k serióznějšímu a rozmanitějšímu obsahu, od zábavných scének, přes cestovatelské vlogy, až po naučné příspěvky s tematikou politiky nebo finanční gramotnosti.

Za doprovodu promítané obrázkové prezentace se Kovy rozpovídal o příchodu youtuberů do povědomí české společnosti, jakým způsobem byli vnímaní a přijímaní před lety v začátcích rozvoje platformy. Především u starších generací se často setkávali s odporem. „Od té doby se leccos změnilo. Youtubeři, influenceři, instagrameři se doslova exponenciálně šířili společností a dnes jsme promořili už téměř celou společnost. Protože dá se říct, že všichni už jsme tak trochu vlivníci,“ řekl Kovy. Označil sociální sítě nejen za vhodné místo k propagaci nebo přivýdělku, ale i za důvod větší volnosti a menší závislosti na novinářích. Lidé s vlivem na okolí tu podle jeho slov byli vždy, v poslední době se pouze více přesunuli do virtuální roviny. Postupně si tam našli cestu i takzvaně klasické celebrity.

„Do toho všeho se samozřejmě připletla informace a mnoho informací. Informační džungle, ve které je složité se vyznat i pro ty z nás, kteří s těmi sociálními sítěmi v podstatě vyrostli. Hrnou se na nás informace z různých stran, my nemáme tušení, na které je spoleh a na které není,“ uvedl Kovy. Plynule poté přešel k tématu zkreslujících bublin reality, důvěryhodnosti zdrojů, algoritmů a kontroly, kterou sociální sítě mají nad obsahem, jenž ukazují uživatelům. Upozornil na to, kolik času na Facebooku, Twitteru či Instagramu trávíme, ale jak málo je přitom známe. Proces adaptace v těchto měnících se internetových prostředích nikdy nekončí.

K závěru svého přednáškového monologu Kovy vyzdvihl zodpovědnost, kterou každý máme při zveřejňování obsahu. Kladl důraz na potřebu se neustále učit lepšímu používání sociálních sítí, lepší komunikaci skrze ně i na ověřování informací. „Vždycky může být hůř. (…) Možná na tom nejsme zase tak špatně,“ zakončil Kovy svou řeč.

Následoval diskuzní blok, kdy Kovy odpovídal na dotazy z publika kladené jak přímo na místě, tak skrze aplikaci Slido. Prozradil, na co se plánuje zaměřit v budoucnu, odkud čerpá inspiraci, kolik času tráví natáčením… Dotkl se i osobnějších témat o svém soukromém životě, studiu, hudbě, stereotypech a v neposlední řadě též o vnímání LGBT komunity v ČR.

Část posluchačů v auditoriu setrvala i po konci přednášky, aby mohli s populárním youtuberem prohodit pár slov nebo si pořídit společnou fotografii. V rámci projektu Svět médií v 21. století byla v letošním akademickém roce Kovyho přednáška 24. listopadu 2021 druhá v pořadí. Předešlým hostem byl zhruba o měsíc dříve novinář Tomáš Etzler.

Kresba Veronika Marvanová, foto Ondřej Doseděl

Přidat komentář