Projekt Ježíškova vnoučata opět vykouzlí seniorům úsměv na tváři

Minulé pondělí spustil Český rozhlas vánoční projekt Ježíškova vnoučata, jehož záměrem je obdarovávat seniory nejen materiálními dárky, ale i zážitky. Tento projekt existuje již pátým rokem a za dobu svého působení splnil neuvěřitelných 86 000 přání seniorům po celém Česku.

Ježíškova vnoučata jsou projektem Českého rozhlasu, který vznikl v roce 2017 díky nápadu novinářky Olgy Štrejbarové. Při natáčení v domově pro seniory si uvědomila, že mnohé z nich nikdo neobdařil návštěvou nebo dárkem již několik let, a proto jsou pro ně Vánoce spíš obdobím chmuru než radosti. Tohoto drobného projektu si všiml Český rozhlas, který oslovil stovky pracovníků sociálních domovů a ti pomohli seniorům sepsat jejich přání.

Sbírka běží celý rok od Tří králů do Tří králů, kdy se plní pomyslná kasička penězi od přispívajících. Přibližně měsíc před Vánoci se na webových stránkách projektu otevře seznam všech tisíců přání, ze kterého si mohou dárci  vybírat a plnit je, ať už v podobě finančního příspěvku na dražší dárky, zážitku nebo hmotného dárečku. Mezi nejčastější přání patří drobnosti jako kosmetika, sladkosti, hry nebo i něco pěkného na sebe. Oblíbené jsou ale čím dál víc i zážitky v podobě výletu do kraje dětství, návštěva cukrárny nebo divadla. V seznamu se také velmi často objevují skromná a osobní přání jako společné čtení nebo obyčejné pohlazení.

Ježíškova vnoučata v době covidové

Kouzlem projektu je pro většinu Ježíškových vnoučat osobní předání dárku, které se ale minulý rok nemohlo uskutečnit z důvodu pandemie. „Loňský rok byl pro mnohé smutný hlavně tím, že na osobní setkání nemohlo dojít. I tak se pracovníci domovů snažili s upřímným pochopením vymýšlet příležitosti pro setkání – přes sklo, přes plot na zahrádce, před video hovory. To oni zachránili alespoň nějaký čas pro své klienty tím, že jim umožnili cítit blízkost a péči druhých. Ježíškova vnoučata k dárkům zasílaným do domovů, připojovala daleko častěji osobní přání pro seniory a dárečky pro personál jako poděkování za jejich oddanost,“ řekla Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. I přes tento neduh splnila Ježíškova vnoučata 16 000 přání. Letos tomu ale nebude jinak, protože se situace nezlepšila.

Další informace o projektu najdete zde.

Přidat komentář