Redakce deníku Novaja Gazeta čelila chemickému útoku

Neznámý útočník rozlil v neděli před vchodem do moskevské redakce opozičního deníku látku intenzivního štiplavého zápachu. Podle vyjádření šéfredaktora Dmitrije Muratova mohl být útok reakcí na sérii investigativních článků o aktivitách soukromé armády známé jako Vagnerova skupina. Všichni zaměstnanci deníku jsou zatím v pořádku a bez zdravotních komplikací.

Útočník dorazil ke vchodu do sídla redakce ve večerních hodinách převlečený za kurýra. Podle záběrů z bezpečnostních kamer poté postříkal prostor před budovou i dveře dosud neidentifikovaným plynem s pronikavým chemickým zápachem, nasedl na kolo a ujel. Důvod útoku ani identitu pachatele se vyšetřujícím orgánům zatím nepodařilo odhalit. Látka se poté dostala do budovy společně s příchozími lidmi.

„V prostorách zůstává trvalý, štiplavý chemický zápach, který pociťují všichni návštěvníci a zaměstnanci redakce i další organizace sídlící v budově,“ uvedla Novaja Gazeta bezprostředně po evakuaci na svých stránkách. Podle redaktorů připomíná zápach látky stejnou chemikálii, kterou útočníci polili v roce 2017 auto i dům spolupracovnice deníku Julie Latyninové. Ta se rozhodla ještě téhož roku odejít kvůli vlastní bezpečnosti do exilu.

„Považuji tento útok za terorismus,“ nechal se slyšet šéfredaktor Novaja Gazeta Dmitrij Muratov v reportáži odvysílané na YouTube kanálu deníku. Zároveň uvedl, že situace se podobá roku 2017, kdy útoky na Latyninovou pravděpodobně vyvolala série investigativních článků o ruském oligarchovi Jevgeniji Prigožinovi, který je blízkým přítelem prezidenta Putina.

Za pondělním incidentem by tak podle Muratova mohla být práce Denise Korotkova, který psal o aktivitách Vagnerovy armády v Africe, na Blízkém východě a na Ukrajině. Skupinu s vazbami na Kreml Rusko v posledních letech využívá v bojích, kam oficiálně své vojáky poslat nesmí. Na základě Korotkovových článků měly pak podle Muratova v pondělí vznést společnou žalobu proti Vagnerově armádě advokační skupiny z Francie, Ruska a Sýrie. Žoldáky viní z mučení a následného stětí syrského muže v roce 2017.

Deník čelil útokům již mnohokrát, před čtyřmi lety například poslal neznámý člověk do redakce obálku s bílým práškem. Zatím nejtvrdším zásahem proti novinářům z Novaja Gazeta byla vražda Anny Politkovské v roce 2006.

Přidat komentář