Recenze: Řezníčkova prvotina zobrazuje Rozpojené státy

Martin Řezníček, bývalý zahraniční zpravodaj České Televize v USA, ve své debutové knize Rozpojené Státy zobrazuje všechny strany Ameriky, od českého odkazu na americké půdě až po útoky střelců na civilisty.

Pět let jsme ho mohli vídat na televizních obrazovkách přinášet zprávy z jedné nejvyspělejší zemí světa. Byl jsem nadšený, když jsem se dozvěděl, že Martin Řezníček podobně jako Jakub Szántó připravuje knihu o svém působení zahraničního zpravodaje. Vždycky mě zajímalo, jak Amerika vypadá pohledem novináře z malého evropského státu. Nadšení jsem si uchoval i po přečtení knihy, zejména díky jeho psanému projevu, který dokáže vtáhnout do děje. Řezníček knihu pojal jako vyprávění o tom nejlepším a nejhorším, co v Americe zažil. Ať už se jednalo o prezidentské volby, rozhovory s českými osobnostmi, anebo o reportáže z oblastí zasažených hurikánem.

Nejedná se jen o výčet reportáží, které jsme mohli vidět v televizi. Už na prvních stranách knihy se můžeme dočíst, že jeho zájem o anglosaské země pramení od útlého věku. Po celou dobu čtení knihy jsem vnímal, jak blízká mu celá země je. Jsou v ní totiž i příběhy, jenž zasáhly i do osobního života autora. Příkladem byly třeba hromadné střelby ve školách, které se dotkly i jeho dětí. Zatím co Řezníček na základní škole trénoval nasazování plynových masek, jeho děti ze školy přinesly oznámení o cvičení proti hrozbě střeleckého útoku.

Celá kniha mapuje změny, které se za necelých pět let Řezníčkova působení na americké půdě odehrály. Silně se tyto změny odráží například v kapitolách o prezidentských volbách v roce 2016, o rasových problémech anebo o vztahu k válečným veteránům. Příběhy ale nejsou zaměřené jen na velké události, objevíme i osudy obyčejných Američanů, kteří rozhodně mají co říct. Za zmínku určitě stojí příběh bezmezného podporovatele Donalda Trumpa, který kvůli tragické smrti svého syna a Trumpovu slibu zredukovat závislost u mladistvých, prodal všechen majetek a vyrazil na pouť, při které budoucího prezidenta všude doprovázel.

Kniha je doplněná i různými fotografiemi, které dokumentují odlišné situace, ať už to je rozhovor s bývalým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem, anebo prezidentská inaugurace Trumpa v roce 2016. Kniha tak získává více na autentičnosti a přiblíží čtenáře k popisovaným událostem.

Celkově Řezníček píše velmi poutavě a témata jsou srozumitelně poskládaná do kapitol. Stylem je určená spíše pro laickou veřejnost, ale své si v ní najdou i čtenáří, kteří se o Ameriku zajímají o něco více. Název pro knihu si autor vybral moc dobře. Rozpojené státy jsou, a ještě nějakou dobu budou. A tento stav název skvěle reprezentuje.

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou

Autor: Martin Řezníček

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 280

ISBN:   978-80-2573-103-1

Přidat komentář