Recenze: Aplikace FlashNews slibuje přehled aktuálního dění, má ale málo zpravodajských zdrojů

V listopadu odstartoval nový projekt od Livesportu. Jedná se o aplikaci FlashNews, která slibuje přehled informací z aktuálního dění od mnoha zdrojů na jednom místě. Uživatel si může sám navolit, co se mu má zobrazovat. Podívejme se, jak to funguje v praxi.

Samotný přístup k FlashNews je velmi jednoduchý. Dá se stáhnout v Google Play i App Store a během chvíle je aplikace v telefonu. Následuje jednoduchá registrace pomocí e-mailu. Mít vlastní účet se hodí. Jednak aby si uživatel vybral, co ho zajímá, ale taky v případě použití FlashNews na počítači se mu po přihlášení zobrazí jím upřednostňující obsah. Design aplikace je minimalistický a naprosto přehledný.

Sledovat zde můžete zpravodajství, známé osobnosti i příspěvky ze sociálních sítí. Stačí jednoduše do vyhledávače napsat konkrétní zdroj a u toho si nastavit sledování. Skvělou vychytávkou je, že si můžete vybrat, zda chcete sledovat konkrétním zdrojem publikované texty nebo texty, ve kterých je zdroj zmíněný. Jde i obojí. Příspěvky si můžete ukládat pro případ, že je budete potřebovat později.

Zdroje

Zpravodajské zdroje jsou velkým zklamáním. Zobrazují se zprávy ČT24, CNN Prima News nebo eXtra.cz. Ovšem po vyhledání Seznam Zpráv, Aktuálně a Olomouckého deníku jsem zjistila, že od těchto zdrojů nejsou příspěvky k dispozici. Možná se jedná o pozastavení sdílení příspěvků kvůli neshodám v jejich zveřejňování na FlashNews, každopádně to hodně zužuje výběr.

Příspěvky známých osobností jsou přesdíleny z Twitteru. Skvělé pro uživatele, kteří Twitter nemají, mohou se tak k výrokům konkrétních lidí dostat díky této aplikaci. Osobně si ale myslím, že dlouholetí uživatelé Twitteru prostě zůstanou primárně na této platformě.

Sledovat se dají i příspěvky konkrétního města, ve kterém se pohybujeme. Neunikne nám tedy odstávka vody, změny v hromadné dopravě a tyto situace, které nás mohou zaskočit. Tahle myšlenka je skvělá.

V sekci objevovat se nám zobrazí nejčtenější články a různé trendy. Čtenář tak může vykouknout ze své bubliny oblíbených zdrojů.

Filtrování

Kromě samotného filtrování příspěvků konkrétního zdroje a článků, ve kterých je zmíněný, lze filtrovat i konkrétní téma. Při zadání tématu, které vás zajímá, vyjedou všechny články, kde je zmíněno. To se hodí pro porovnání zpracování jednoho tématu více zdroji, ovšem u zpravodajství je to prostě omezeno.

V pomyslném menu jsou příspěvky tematicky rozdělené na obecné, politika, krimi, ekonomika, věda, sport, kultura, showbyznys, lifestyle, technologie a víra. Opět si tedy každý může vyhledat, co ho zajímá.

Komunikace a zpětná vazba

Diskuze pod články zde nejsou možné. Pokud se uživateli příspěvek líbí, může ho označit vztyčeným palcem jako na Facebooku. U každého příspěvku jde také ohodnotit aktéry článku, a to usměvavým nebo zamračeným smajlíkem. Přes aplikaci lze kontaktovat její tvůrce. Nevzniknou tak diskuze agresivního rázu a i tak člověk může vyjádřit svůj názor. Šikovné.

Srovnání s Google News

Na podobné bázi funguje Google News. Oproti FlashNews má mnohem více zdrojů pro zpravodajství, což je pro mě důležité, a tak v této oblasti bych pořád volila Google News. Na druhou stranu mi neukážou Twitterové příspěvky známých osobností a novinky z mého města, o kterých nepíšou média. Tady si každý musí určit priority.

Závěr

FlashNews má určitě potenciál a je to skvělý nápad. Nicméně, pořád je to projekt v začátcích a je na něm potřeba ještě několik věcí doladit. Tvůrci vývoj aplikace slibují a já věřím, že si najde mnoho příznivců. Po zvětšení rozsahu zpravodajských zdrojů se k aplikaci určitě vrátím, zatím ji ale jako zdroj informací na denní bázi používat nebudu.

Přidat komentář