Člověk v tísni přináší školám novou publikaci varující před fake news

Simpsonovi nový virus předpověděli a Bill Gates na něm chce vydělat. Nejen tyto konspirační teorie kolují internetem. Bojuje proti nim organizace Člověk v tísni. Vytvořila metodickou příručku pro učitele s názvem Dezinformační dezinfekce, která slouží jako prevence fake news o pandemii onemocnění covid-19.

Člověk v tísni provozuje vzdělávací program JSNS.cz, který vyučujícím poskytuje dokumentární filmy a výukové materiály z oblasti mediálního vzdělávání, lidských práv nebo moderních dějin. V první vlně koronaviru nabídl portál vyučujícím materiály přizpůsobené distanční výuce. Nyní přichází s novou vzdělávací publikací. „Zvolili jsme název Dezinformační dezinfekce. S určitou nadsázkou jsme chtěli poukázat na to, že dezinformacím se můžeme bránit,” vysvětluje na webu organizace spoluautor příručky Karel Strachota. Nejlepší dezinfekcí je podle něj mediální vzdělávání. Projekt učitelům usnadní výuku. 

Publikace žáky a studenty naučí, jak posoudit důvěryhodnost mediálního sdělení. Vysvětlí jim, jak vznikají dezinformace a proč se šíří. Rozebírá i dezinformační lahůdky”. Popírá například patent společnosti Microsoft s číslem 666, který má dokazovat spolčení Billa Gatese s ďáblem. 

Dezinformační dezinfekce obsahuje pracovní listy, náměty na aktivity do hodin a další atraktivní výukové materiály. Získat ji lze zdarma v elektronické nebo tištěné podobě přímo na portálu JSNS.cz, kde se učitelé zároveň mohou zaregistrovat k webinářům mediální výchovy. „Média na nás mají velký vliv a mohou s námi manipulovat. Děti se musí naučit přistupovat k nim kriticky. Tato publikace je krok správným směrem,” hodnotí projekt učitelka českého jazyka Markéta Kovrzková. Zároveň dodává, že se problém fake news neváže pouze na koronavirovou krizi a je potřeba dětem představit komplexně. 

Přidat komentář