4. listopadu 1916 – narození Waltera Cronkita

Čtvrtého listopadu před 104 lety se narodil slavný americký televizní hlasatel Walter Cronkite, jehož hlas mohli slyšet Američané při oznamování takových událostí jejich historie, jako je přistání na měsíci nebo vražda prezidenta Kennedyho.

Narodil se v městečku Saint Joseph v Missouri, kde strávil své rané dětství. V roce 1927 se však spolu s rodinou přestěhoval do Houstonu. Zde byl také poprvé mediálně aktivní, když přispíval svými články do školních novin. Po dokončení střední školy studoval politologii na Texaské univerzitě v Austinu, přičemž školné si částečně platil prací v novinách v Houstonu. Univerzitu nakonec opustil, aby se mohl plně věnovat povolání novináře.

V roce 1939 se Cronkite stal redaktorem zpráv pro United Press (UP). Brzy poté USA vstoupily do druhé světové války, kdy Cronkita převeleli do Londýna, aby informoval o německých náletech na město, později také o invazi do severní Afriky nebo o přistání Spojenců na plážích v Normandii. Po skočení války zde zůstal, aby pomáhal zakládat kanceláře UP.

U největších událostí americké historie

V roce 1950 začal pracovat pro Columbia Broadcasting System (CBS) jako televizní korespondent. Zde pomáhal utvářet tvář televizních zpráv. Svou nejslavnější pozici však získal v roce 1962, kdy se stal moderátorem pořadu Večerní zprávy CBS. Právě z tohoto postu informoval o největších okamžicích amerického života 60. let, jako je atentát na prezidenta Kennedyho a přistání Apollo 11 na měsíci. V roce 1968 odešel z pohodlí televizní redakce, aby informoval o následcích války ve Vietnamu.

Cronkite pokračoval ve své práci v CBS až do 70. let, kdy informoval veřejnost například o skandálu Watergate. V anketě z roku 1972 získal titul „nejdůvěryhodnějšího muže Ameriky. V roce 1981 přestal účinkovat ve večerních zprávách, zůstal však nadále aktivní v televizi.

Během mnoha desetiletí vysílání zpráv získal Cronkite několik cen Emmy a také prezidentskou medaili udělenou Jimmy Carterem. Zemřel 17. července 2009 v New Yorku.

Přidat komentář