Dominanta Pardubic při své výstavbě neušla kritice

Telekomunikační budova v Pardubicích vysílá signál místních rádií, zejména Českého rozhlasu Pardubice. Se svou více než sto metrovou výškou je dominantou celého města a jako taková si zasloužila i nelichotivé přezdívky.

Čas ukazuje, jak architektura stárne

V roce 1979 vznikly plány pro zázemí telekomunikačního centra v Pardubicích na místě levého břehu Labe, naproti hokejovému stadionu. Centrum se skládá ze dvou budov, telekomunikační ústředny a věže. Souhrnně působí pod názvem Telekomunikační budova Pardubice, se zkratkou TKB.

Zatímco věž, postavená podle plánů Tomáše Dohnala, zestárla do krásy moderní architektury, zub času se více podepsal na ústředně, projektované Janem Winklerem, jejíž exteriér zestárl a dnes už nepřitahuje tolik pozornosti. Přesto komplex tvoří nezaměnitelnou dominantu města.

Tubus je z jednoho kusu taženého betonu

Celá výška budovy je 103,3 metru, včetně nástavce antény, který měří 10 metrů. Základy začínají 15 metrů pod zemí a jsou zapuštěné do skály. Do výšky 80 metrů je věž z jednoho kusu betonu, který pracovníci lili od země rychlostí zhruba 12 centimetrů za den. Původní návrh vypadal jinak, ale firma, který zakázku dostala, stavěla sila touto technologií.

„Já se skláním před těm chlapi, kteří za z dnešního pohledu primitivních podmínek, dokázali vybudovat takové dílo… To by dnes už asi žádná firma nedokázala,“ říká o stavbě Evžen Báchor, který se stavy účastnil, pro Český rozhlas Pardubice.

Stavbu v roce 1980 zahájil závod Průmstav Pardubice, který celkově osadil 5 ocelových prstenců, na které bylo možné umístit vysílací techniku. Tubus je vybavený výtahem a schody pro obsluhu.

Obyvatelé Pardubic mohli věž poprvé v celé její kráse spatřit 6. listopadu 1986. Uvedení do provozu přišlo až za tři roky, tedy 6. září 1989, v analogovém typu vysílání. K modernizaci na digitální typ došlo o 10 let později.

Takto výrazná stavba přirozeně neušla kritice. Někteří obyvatelé Pardubic o ní říkali, že v centru města „bude vztyčený penis.“ Horní patro mělo údajně sloužit jako restaurace s vyhlídkou, ale architekt mýtus vyvrací, protože jde o prostory čistě technického charakteru.

Signál využívá hlavně ČRo Pardubice

Vysílač v současné době patří České radiokomunikaci. Výhodné pozice využívají Český rozhlas Pardubice a Country radio. Dále pak regionální vysílání televize a mobilní operátoři. Ke svým výškovým tréninkům věž využívají i hasiči.

Přidat komentář