5. května 1864 – Narodila se Nellie Bly

Elizabeth Jane Cochrane „Nellie Bly“ byla americká novinářka, spisovatelka, podnikatelka a charitativní pracovnice. V roce 1998 se in memoriam stala členkou Národní ženské síně slávy.

Poté co se její rodina odstěhovala do Pittsburghu v roce 1880, začala pracovat pro noviny. V té době bylo běžné, že každý novinář měl pseudonym a tak si vybrala název populární písně od Stephana Fostera – Nelly Bly.

Nejdříve psala o těžké situaci pracujících žen a žen továrních dělníků, ale redakci se to nelíbilo a musela začít psát o módě, zahradnictví. Ale to ji nenaplňovalo a tak v jednadvaceti letech odcestovala do Mexika a pracovala jako zahraniční zpravodaj. Zde strávila šest měsíců, bojovala za neprávem uvězněného novináře, za to ji hrozilo uvěznění. O tomto zážitku napsala knihu Šest měsíců v Mexiku.

V roce 1887 začala pracovat pro Josepha Pulitzera v novinách New York World. Jako novinářka pracující v utajení se nechala zavřít do psychiatrické léčebny, kde měla prověřit brutální zacházení s nemocnými. Byla shledána jako dementní a deset dnů hrůzy v nemocnici Bellevue mohlo začít. V novinách popsala nelidské podmínky, které v této léčebně panují. Zveřejnění pravdy pomohlo k nápravě zařízení.

Proslavila se cestou kolem světa, kterou podnikla z New Yorku dne 14. listopadu 1889. Cesta byla dlouhá 24899 mil, trvala jí 72 dnů, 6 hodin a 11 minut. V té době to byl světový rekord.

Zemřela na zápal plic v nemocnici svatého Marka v New Yorku 27. ledna 1922 ve věku nedožitých 58 let.

Přidat komentář