Zemřela televizní a rozhlasová hlasatelka Heda Čechová

Bývalá československá hlasatelka zemřela ve čtvrtek 23. dubna ve věku 91 let. Začínala v Československém rozhlase a posléze se pravidelně objevovala na obrazovkách Československé televize (ČST), kterou musela kvůli politickým důvodům po roce 1968 opustit. Svého času patřila k ikonám českého hlasatelství a konferenciérství. V 90. letech minulého století krátce působila jako poslankyně.

Heda Čechová se narodila 17.července 1928 na Malé Straně v Praze jako Heda Šimandlová. Kariéru hlasatelky odstartovala jako externistka v Československém rozhlase, kde pracoval její otec. Znala se s ministrem zahraničí Janem Masarykem, který patřil mezi její obdivovatele.

Na obrazovkách ČST ji diváci mohli vídat od roku 1954. Popularitu si získala zejména svým příjemným a kultivovaným projevem. V roce 1968 si v televizi oblékla černé šaty na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, čímž si vysloužila odchod z ČST. Poté se živila namlouváním magnetofonových kazet pro slepce a předčítáním knih.

„Nesměla jsem hlásit zprávy na obraz, tak mi dali jen číst šoty pod něj. Lidi psali, že jsou rádi, že mě alespoň slyší, tak mi vzali i tohle a šoupli mě do archivu, kde jsem pořádala gramodesky,“ uvedla v pořadu Potomci slavných.

V necelých 50 letech těžce onemocněla a odešla do invalidního důchodu. Krátce nahlédla i do politiky. V letech 1990-1992 působila jako poslankyně České národní rady za Občanské fórum. „Brali jsme 12 tisíc korun měsíčně a kvůli penězům jsme to určitě nedělali, pro nás byl důležitý pocit svobody,“ vzpomínala.

Jejím synem byl herec, moderátor a dabér Vladimír Čech, který proslul zejména díky pořadu Chcete být milionářem?. V roce 2013 zemřel na tzv. Lynchův syndrom. Svého syna tak Heda Čechová přežila o sedm let.

Přidat komentář