21. dubna 2015 – Peroutkova vnučka zažalovala český stát

Před pěti lety podala Terezie Kaslová žalobu na český stát kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana. Ten označil novináře Ferdinanda Peroutku jako autora článku Hitler je gentleman.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘,“ prohlásil Miloš Zeman při svém projevu k výročí osvobození Osvětimi v lednu 2015.

Na výrok reagovalo i Sdružení Ferdinanda Peroutky, které vyzvalo prezidenta, aby se omluvil, jelikož takový článek neexistuje. Zeman tak vypsal stotisícovou odměnu pro toho, kdo článek najde a stejným úkolem pověřil i svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Vnučka Ferdinanda Peroutky, Terezie Kaslová se proto 21. dubna 2015 obrátila na Obvodní soud. Ten rozhodl, že se prezident musí omluvit.

Po prezidentově odvolání loni v říjnu ale Obvodní soud žalobu zamítl v plném rozsahu. Proti tomuto rozhodnutí se odvolala opět Kaslová.

Ale ani dnes není případ uzavřen. Prezident se totiž znovu odvolal, a to proto, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení. „Aby si každý rozmyslel, jestli si skutečně bude dělat z prezidenta trhací kalendář a bude ho žalovat i tam, kde zjevně žalován být nemůže,“ citoval web Aktuálně advokáta Marka Nespalu.

„Připadá mi neuvěřitelné, že se čím dál víc vzdalujeme od té kauzy samotné. Čili od toho, o co se soudím, a dostáváme se až k tomu, že mně má být udělena výchovná lekce za to, že jsem si dovolila ohradit se proti výrokům prezidenta Zemana,“ komentovala letos v únoru Kaslová pro Českou televizi.

Přidat komentář