18. duben 1930 – BBC oznámilo, že „dnes nejsou žádné nové zprávy“

Už je to 90 let, kdy britský rozhlas BBC oznámil, že nemá žádné nové zprávy. Redakce v té době čerpaly hlavně z tiskových agentur, kterým zkrátka došly informace. Na vlastní popud redaktoři zajímavé události nesháněli, a tak místo zpráv zazněl čtvrthodinový klavírní koncert.

18. duben v roce 1930 připadal právě na Velký pátek. V ten den také britské rozhlasové stranici BBC došly zprávy. Tehdy byla stanice teprve v začátcích, vysílala pouhých 8 let. Ke zpravodajským informacím se zpravodajské stanice dostávaly především pomocí tiskových agentur (nejvíc od Reuters), ale také díky oficiálním oznámením, například ohledně dopravy nebo vládním oznámením. V té době bylo normální, že se vláda snažila ovlivnit vysílání ve svůj prospěch.

Den před Velkým pátkem tehdejší ministr vnitra poskytl rozhovor pro noviny. Obsah rozhovoru se ale vládě nelíbil, takže chtěli zabránit jeho šíření. Po dobu Velikonoc noviny nevycházely, a tak jediné riziko představoval rozhlas. Rozhodli se tedy požádat i BBC, aby se o rozhovoru nezmiňovali.

Tiskové agentury ten den žádné nové zprávy nevydaly a redaktoři ještě nebyli tak aktivní, aby se vydali hledat zajímavé informace sami. A tak ve 20:45 moderátor do rádia řekl: „There is no news“ (tedy nejsou žádné zprávy). Poté čtvrt hodiny hrála klavírní hudba.

18. dubna přitom v Indii proběhlo povstání několika stovek lidí proti Británii a odpojili komunikační zdroje města. Tato informace se však do redakce nedostala včas.

Přidat komentář