Český rozhlas nabízí program pro uzavřené obce na Olomoucku

Speciálně pro obyvatele obcí uzavřených kvůli šíření viru COVID-19 připravil Český rozhlas (ČRo) nové pořady. Posluchači si je můžou naladit každý den od 11:15 a poté mezi 15. a 16. hodinou. Občané Uničovska, Litovelska a Červenky by tak měli získat další informační kanál.

„Budeme například sbírat dotazy občanů a odpovídat na ně. Lidé se často ptají na to, jestli mohou pracovat na zahrádce za domem nebo jestli je povolen pohyb mezi uzavřenými obcemi,“ uvedl psycholog hasičského záchranného sboru a spoluautor projektu David Dohnal.

Tento pravidelný infoservis pak nabízí obyvatelům nejnovější zprávy, důležitá telefonní čísla a doporučení. Moderátorka hovoří přes telefon třeba s ředitelem domova pro seniory, nebo se starosty – jeden den se starostou Litovle a druhý den zase Uničova. Jejich doporučení pak konfrontuje s názory odborníků a nařízeními vlády.

„Z informací z předchozího dne a následujícího dopoledne vytvořím vždy krátké zprávy. Denně jsou tři nebo čtyři. Poznatky čerpám také z krizového štábu, během dne zasedá dvakrát. Pomyslným styčným důstojníkem je pro mě David Dohnal. Zprávy mu pravidelně posílám, on je přeposílá do rádia a oni je v pořadu přímo použijí,“  říká Marek Juráň, tiskový mluvčí města Uničova.

Vzkazy občanů ale neobsahují pouze dotazy. Ve čtvrtek poslal jeden z posluchačů do rádia i prosbu. Lidé prý obyvatele uzavřené oblasti vnímají jako hrozbu i když nejsou nakažení. Jako příklad uvádí, že když si obyvatelé Uničova chtějí objednat dovolenou, mají ubytovací zařízení při zmínce trvalého bydliště najednou plné kapacity. Prosil tedy ČRo a starostu o vyvrácení tohoto mýtu.

Kromě těchto relací, vysílá ČRo Olomouc v průběhu dne v rámci iniciativy „Společně to zvládneme“ i další program. Kontaktní pořad pro seniory Na klidné vlně se Zdeňkem Junákem každý den od deváté ranní nebo Desatero bezpečného chování, taktéž věnováno nejrizikovější skupině. V průběhu celého dne je pak každá poslední písnička v hodině věnována všem pracovníkům „do první linie.“

Kam posílat své dotazy nebo jak naladit ČRo Olomouc pro jednotlivé oblasti se dočtete zde.

Spoluautor článku: Petr Komárek

Přidat komentář