Novináři v popkultuře: Novaja

Redakce deníku Novaja Gazeta obdržela šedesát prestižních cen a tři nominace na Nobelovu cenu. Zároveň se od svého založení v roce 1993 musela potýkat se ztrátou šesti členů, kteří kvůli své práci obětovali to nejcennější. Dokumentarista Askold Kurov celou redakci sledoval po dobu osmnácti měsíců.

Je možné dělat v Rusku nezávislou žurnalistiku? Ano, ale musíte počítat, že položíte i tu nejvyšší oběť. V Evropě má nejvyšší počet novinářů zabitých při práci právě Rusko, konkrétně 58. Nespočet dalších z nich dostává výhrůžky zabitím nebo znásilněním. Pro novináře z ruského liberálního deníku Novaja Gazeta je toto denním chlebem. Právě do redakce slavného prodemokratického deníku můžeme nahlédnout v dokumentu Novaja, který byl v roce 2019 uvedený na festivalu Jeden svět.

Ač neplánovaně, dokument zachycuje i jednu velmi vyostřenou situaci. V roce 2017 deník vydal několik článků, které odhalovaly mučení a pronásledování homosexuálů v Čečensku. Čečenští muslimové jim v reakci na ně vyhlásili džihád. Tehdejší šéfredaktor Muratov vyhlásil vysokou úroveň nebezpečí, členové redakce se rozcházeli v názoru na další postup. Naštěstí se nebezpečí podařilo neutralizovat. Režisér však zdůrazňuje, že redaktoři se nenechají lehce zastrašit.

Podle Kurova je veřejným tajemstvím, že Gazetu čte i ruská vláda včetně prezidenta Vladimira Putina. Chtějí vědět, co si myslí intelektuální elita národa. Zároveň však dodává, že propaganda šířena státní televizí má mnohonásobně větší počet příjemců, proto nepředstavuje pro vládnoucí stranu velikou hrozbu.

Velký bratr je všude

V 75 minutách dokumentu můžete vidět i použití rušiček mobilního signálu kvůli odposlechům. Šéfredaktor dokonce čelil i hackerskému útoku, což není na rozdíl od odposlechů tak časté. I toto je daň za ruskou nezávislou žurnalistiku.

Nejvýraznější tváří Gazety je Anna Politkovská, zavražděna v den Putinových narozenin v roce 2006. Členové redakce si každoročně připomínají výročí jejího úmrtí, pracovní stůl, u kterého sedávala, zůstal nedotčen. Za svou práci zaplatilo životem šest členů této redakce, na které však není zapomenuto. „Jsou jako rodina,“ komentuje Kurov.

Přidat komentář