16. leden 1963- Narození Jamese Maye

Slavný britský moderátor a motoristický novinář James Daniel May dnes slaví své 57. narozeniny. Proslul především jako jeden z trojice moderátorů populárního, britského motoristického pořadu Top Gear a později The Grand Tour, spolu s Jeremym Clarksonem a Richardem Hammondem. Na kontě má ale i mnoho dalších pořadů.

James May se narodil 16. ledna 1963 v Bristolu jako jedno ze čtyř dětí. Navštěvoval školy v Newportu a Rotherhamu, později pak studoval hudební vědy na Lancaster University, kde se věnoval zejména hře na klavír. Po absolvování pak krátce pracoval v kanceláři nemocnice v Chelsea.

V osmdesátých letech psal May pro motoristické magazíny The Engineer a později Autocar. Z druhého jmenovaného byl vyhozen kvůli sarkastické šifrované zprávě, kterou narážel na zmíněný magazín. Paradoxně právě díky tomuto výstřelku si ho všimla produkce nově vznikajícího Top Gearu pod BBC.
Krom Autocaru a The Engineer psal James také pro Car Magazine, The Dialy Telegraph a spolu s ostatními moderátory Top Gearu, také do stejnojmenného magazínu.

K Jeremymu Clarksonovi a Richardu Hammondovi se v Top Gearu přidal až od druhé sezóny. Za dobu svého působení v této zábavné motoristické show si vysloužil přezdívku „Kapitán Šnek“ díky svému občas poněkud pomalému stylu jízdy. V roce 2015 se po propuštění Jeremyho Clarksona rozhodl svého kolegu spolu s Hammondem následovat a rovněž opustil BBC. Dnes spolu všichni tři moderují pořad The Grand Tour vysílaný na internetové streamovací službě Amazon, který se letos dočká své třetí série.

Krom moderování Top Gearu se May také proslavil svými pořady jako James May’s toy stories nebo James May’s Man Lab ale i mnoha dalšími, produkovaných převážně BBC.

Přidat komentář