12. prosince 1901 – První transatlantické bezdrátové propojení

Od poloviny 19. století existovalo telegrafické spojení mezi starým kontinentem a Severní Amerikou, bylo však nákladné, nespolehlivé a pomalé. Na začátku 20. století tak italský fyzik a vynálezce Guglielmo Marconi provedl první bezdrátové spojení z Anglie do Kanady

Vynálezce si roku 1896 nechal patentovat bezdrátový telegraf, který uměl velice dobře mediálně prodat, protože u jeho testů byl přítomný i tehdejší italský král.

První bezdrátové spojení přes Atlantský oceán se uskutečnilo 12. prosince 1901 z britského Poldhu do kanadského St. John´s Newsfoundland. Přenos dlouhý 3 500 kilometrů ovšem dodnes provází kontroverze. Test totiž nebyl slepý – Marconi přesně věděl, co budou vysílat, a tehdejší zprávu, která obsahovala tři tečky (v Morseově abecedě písmeno S) si mohl lehce splést s obyčejnými zvuky v atmosféře. Událost navíc nezaznamenal žádný nezávislý svědek.

Přesto přenos považujeme za první. Pro novináře tato událost znamenala zase o něco větší dostupnost a především rychlost předávání zpráv ze vzdálených míst.

Přidat komentář