Nesledujte televizní zprávy, radí psycholožka

Mezi občany Anglie se rozšiřuje nechuť sledovat zprávy, a to díky tématu, které neutichne. Od pověstného hlasování o vystoupení Anglie z EU, se do novin a obrazovek zpravodajských pořadů, každý den natlačí nová informace z průběhu dění Brexitu. Angličané už delší dobu zpravodajství odmítají. Je však možné, že by takový nátlak na občany ze strany médií byl negativní pro psychické zdraví? 

Televize Sky news začala 16. října vysílat nový zpravodajský program zcela osvobozený od Brexitu. Shodlo se na tom vedení Sky news, kteří se po diskuzi nad statistikami sledovanosti shodli na tom, že tohle je jediné řešení jak zabránit další ztrátě diváků.

Sledovanost totiž klesla za poslední rok o 58 procent. Výzkum veřejného mínění prokázal, že lidé jsou ze všeho dění okolo unavení a mají z toho špatnou náladu.

„Brexit je historická událost, která tvoří hlavní obsah, a my budeme nadále kompletně pokrývat celé dění. Nový kanál jednoduše dává lidem možnost odpočinout si od Brexitu, poskytujeme filtr pro jejich příspěvky a slyšet tak o událostech mimo Westminster a Brusel,“ řekl ředitel Sky News John Ryley.

Je však skutečně možné aby takový pokles sledovanosti, která se stala ve Sky news, byl zapříčiněný tím, že je to pro lidi skutečná psychická přítěž? Výsledky výzkumu mluví jasně, ale co si o tom myslí někdo, kdo ví jak pracuje lidská mysl? Mediátor 1 se ptal psycholožky Sylvie Navarové.

Myslíte si, že negativní zprávy by mohly ohrozit zdraví člověka, je tedy pro někoho skutečně nebezpečné sledovat zprávy s negativním podtextem?

Lidský mozek je vývojově nastaven tak, aby vnímal potenciální nebezpečí a reagoval na něj nějakou akcí. Myslíme tím změnou v chování (boj, útěk). Při sledování negativních zpráv v televizi obsahujících násilí, informace o hrozícím nebezpečí či katastrofách, mozek reaguje stejně, jakoby nás někdo přímo ohrožoval na životě. Tomu odpovídá i tělesná reakce, tělo je připraveno k boji. Ten však nepřijde a v těle se ukládá a znásobuje stres.

Důsledky dlouhodobého stresu jsou známy přes úzkosti, somatické potíže, problémy ve vztazích. Čím déle je člověk vystavován stresorům, tím je méně vůči nim odolný a tím rychleji začíná kruh negativních důsledků působení stresu.

Kruh je potřeba přerušit a jednou z možností, jak to udělat, je na místo sledování katastrofických informací v televizních zprávách, jít třeba na procházku do lesa, popovídat si s pozitivně smýšlejícími přáteli, přečíst si zábavnou knihu.

Přidat komentář