24. listopadu 1989 – Do vysílání se poprvé dostaly záběry z Národní třídy

Před 30 lety poprvé odvysílala Československá televize (ČST), tehdejší jediná televizní stanice, záznam z policejního zásahu ze 17. listopadu proti studentům na Národní třídě.

Ve večerním vysílání ČST poprvé zveřejnila záběry z demonstrace 17. listopadu. Byl to tak první velký přenos po předchozích neúspěšných pokusech, kdy došlo k přerušení vysílání.

V noci z 22. na 23. listopadu totiž příslušníci Sboru národní bezpečnosti (SNB) obsadili Kavčí hory. Zaměstnanci ČST ale proti tomu začali protestovat a chtěli řádný přímý přenos z centra Prahy, ovšem vedení ČST nedalo k přímému přenosu z demonstrace na Václavském náměstí souhlas.

„Snažili jsme se prosadit, aby televize vysílala to, co vysílat má – pravdu o dění ve státě, tedy i o dění v Praze,“ vzpomíná televizní technik Antonín Dekoj.

Aby záběry mohli odvysílat, museli zaměstnanci ČST spolupracovat s radiokomunikacemi, které zajišťovaly přenos TV signálu na Kavčí hory. Pracovníci byli připravení i na další obsazení televize, a tak raději odvezli veškeré přenosové vozy mimo areál.

Zástupci „garáží“ přenosové techniky dokonce s některými pracovníky televize tajně připravovaly k odvysílání záběry FAMU z Národní třídy . Na Kavčích horách tak opět začala panovat obava, že Státní bezpečnost vysílání znovu zabrání.

Jejich snažení se nakonec vyplatilo a krátký sestřih z událostí během demonstrací 17. listopadu se tak na televizních obrazovkách skutečně neohlášeně objevil.

Přidat komentář