15. listopad 2006 – Al Jazeera začala vysílat v angličtině

Arabská televizní stanice, která se proslavila zveřejňováním teroristických nahrávek, po deseti letech své existence začala vysílat také v anglické jazyce.

Arabská stanice Al Jazeera začala vysílat 1. listopadu roku 1996. Řadu pracovníků začali tvořit bývalí zaměstnanci arabskojazyčného kanálu BBC, které zaměstnal zakladatel Al Jazeery, Hamád ibn Chalífa Al Sání. Centrum této stanice se nachází v Kataru, a tak není divu, že primárním vysílacím jazykem je arabština. Tato televizní stanice bývá často pod palbou kritiky, převážně z USA, kterým se nelíbí zveřejňování teroristického obsahu, který tuto stanici původně proslavil.

15. listopadu 2006 proběhlo první vysílání této stanice v druhém nejrozšířenějším jazyce na světě, tedy v angličtině. Původní název Al Jazeera International byl změněn na Al Jazeera English těsně před zahájením prvního vysílání. Kanál má centrálu v hlavním městě Kataru Dauhá a vysílá 24 hodin denně.

Al Jazeera English vysílá svůj obsah také mimo Dauhá, konkrétně ve třech strategicky situovaných městech, a to v Londýně, Washingtonu DC a Kuala Lumpur (Malajsie). Kromě tradičních zpráv vysílá i dokumenty, informace ze světa sportu, techniky a obchodu nebo třeba také živé diskuse s hosty. O fungování tohoto kanálu se stará více než 1000 lidí, kteří jsou příslušníky desítek národností.

Přidat komentář