Populismus a rasová nenávist – I taková byla témata prezentací na Univerzitě Palackého

Týden (reflexe) médií a popkultury, který minulý týden proběhl na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého, nabídl studentům mnoho příležitostí vyslechnout si zajímavé prezentace, například o českém politickém populismu, nehumánním vyjadřování politiků, antimuslimském diskurzu a také o práci tiskových mluvčí.

Analýza Okamury

Jako první v rámci čtvrtečního odpoledního panelu vystoupil Jan Chovanec z Masarykovy univerzity v Brně. Své postřehy demonstroval na vyjadřování známého politika Tomia Okamury, trefně označovaného jako „král populismu“.

„Populismus je dnes velmi oblíbeným tématem, je to in, využívá se pro opoziční nálepkování a ke kategorizaci ostatních,“ poučil publikum Chovanec.

Ve své prezentaci pracoval primárně s Okamurovými videoblogy na Facebooku. „Mluví vždy pouze on sám, případně převypravuje názory místních občanů, které sbírá. Ti lidé tam pak pouze stojí v pozadí jako kulisa. Jedná se o propagování sebe sama jako silného vůdce a jako demokrata – bez ohledu na jeho vlastní vyjadřování,“ vysvětlil.

Podle Chovance má však tento styl videí jednu nespornou výhodu. „Každé video končí shrnutím jeho vlastního názoru. Má to strukturu interview, kdy on sám v rámci monologu supluje obě dvě role – jak dotazovaného, tak respondenta. A díky tomu, že to je monolog, tak to žádná další replika neproblematizuje,“ řekl s úsměvem.

Na Slovensku je politická komunikace kritická

Jako další se posluchačům věnovala Andrea Chlebcová Hečková z Univerzity Konštantýna Filosofa v Nitře. Tématem jejího příspěvku byla problematika prezentace nehumánního vyjadřování politiků v médiích (na příkladu novodobých migrací). Podobně jako Chovanec, i Chlebcová Hečková použila jako příklad známou tvář ze světa politiky, a sice Mariana Kotlebu.

Podle jejích slov dochází k „SPDzaci politické komunikace na Slovensku“ a „útokům na menšiny, šíření strachu a schovávání vážných problémů za pouhé symboly“.

Dobývání Evropy muslimy může mít i netradiční podoby

S další prezentací vystoupil Radim Zámec z Univerzity Palackého. Tématem byl antimuslimský diskurz na španělském Facebooku. Zámec tak studentům představil příspěvky, které sesbíral na nenávistně zaměřené facebookové stránce, kde jsou muslimové často přirovnáváni k výtrusům, zvířatům či k odpadkům.

„Nebezpečí, které autoři vidí, nejsou jen bojeschopní muži, ale i ženy. Citují se výroky domnělých muslimských autorů – například že muslimové chtějí dobýt Evropu přes vagíny muslimek,“ řekl pobaveně.

Závěrečný bonus

Zcela neočekávaným hostem byl na závěr Karel Páral (rovněž z Univerzity Palackého) se svou prezentací na téma Tiskoví mluvčí vs. média v lokálním prostor (Kdo vede v tanci?). Zabýval se nejen stále přibývající prací tiskových mluvčí, ale i jejich novodobým postavením a názory na regionální žurnalistiku.

„Kdo tedy vede v tom mediálním tanci? Jednoznačně mluvčí,“ ukončil prezentaci se smíchem.

Přidat komentář