Začal Týden médií a popkultury. Debatující novináři našli důvody k frustraci i opatrnému optimismu

Týden médií a popkultury na filozofické fakultě UP začal úterní panelovou diskuzí o uplynulých třiceti letech na mediální scéně. Pozvání na debatu přijali Robert Čásenský z magazínu Reportér, Jakub Patočka z Deníku Referendum a Ondřej Neumann z webu Hlídací pes, jejichž knihu Šok! Hrůza! Média! Čeští novináři po roce 1989: od svobody k oligarchům na konci besedy přítomní slavnostně pokřtili.

,,Stav současných médií je strašný a je třeba se bavit o řešení. Potřebujeme regulaci jako nástroj k uskutečňování svobodné společnosti (…) Mezinárodní debata směřuje k tomu, abychom vyhnali trh z hlavního proudu médií,” komentoval aktuální situaci hned ze začátku programu Patočka. S tím ovšem nesouhlasil Neumann a s velkým ohlasem se Patočkova teze nesetkala ani u Čásenského. To se ostatně stalo během večera několikrát.

Ekonomickým tématům se věnoval první okruh debaty. ,,Novináři z Mafry chválili volný trh tak dlouho, až jim v podobě Andreje Babiše zaklepal na dveře,” neubránil se poznámce Patočka. ,,Osobně jsem u toho byl, vím, jaké to je, když vám Babiš zaklepe na dveře. Uvítal mě větou Čo proti mně máte?” reagoval na Patočku Robert Čásenský, bývalý dlouholetý šéfredaktor MF Dnes.

Hrajeme proti týmu čtyřiceti lidí

Vedle témat jako je ekonomika médií nebo jejich oligarchizace, se řeč často stáčela k personálním stránkám žurnalistiky v malých, nezávislých periodicích v kontrastu k velkým mediálním domům a jejich periodikům. ,,Hrajeme fotbal s pěti lidmi proti týmu, kde jich je čtyřicet,” okomentoval obrazně aktuální situaci Patočka. ,,Je ale třeba říct, že jsme na to hřiště dobrovolně vlezli,” doplnil ho Čásenský.

Přes počáteční pesimismus se ale hosté přeci jen přenesli. ,,Ve čtenářských návycích mladých lidí i mladých novinářů, kteří míří do médií, je určitá naděje. Tam bych viděl důvod k opatrnému optimismu,” usvědčil Čásenský.

Na konci programu představil a „předkřtil“ Ondřej Neumann novou knihu Šok! Hrůza! Média! Čeští novináři po roce 1989: od svobody k oligarchům, kterou pod jeho vedením psali autoři z Hlídacího psa. ,,Půjčili jsme si takový klasický titulek z konspiračních webů. I grafickým zpracováním ukazujeme, že se v době oligarchů média vymkla z kontroly a můžou sloužit různým nehezkým věcem,” uvedl na adresu knihy a jejího pestrého přebalu knihy s výraznou grafikou Neumann. Kniha bude k dostání od 11. listopadu a její oficiální křest proběhne při výročí Sametové revoluce přímo na Národní třídě.

Pracujte sami a na vlastní triko

Na závěr programu dostali studenti žurnalistiky od hostů také řadu doporučení. ,,S žurnalistikou je dobré začít už na škole. Do velkých mediálních domů bych nemířil, zkuste to sami, zkuste to na vlastní triko, dokud můžete,” zaznělo z úst Ondřeje Neumanna. ,,Jestli vás můžu poprosit o jednu věc – nepište nikdy články o tom, co kdo psal na facebooku. V tom spočívá dno české žurnalistiky,” zakončil svou řeč Čásenský.

Fotila Sára Kolomazníková

Přidat komentář