Výroční zprávy ČT úspěšně prošly hlasováním sněmovny. Proti byli hlavně komunisté a Okamurova SPD

Výroční zprávy o hospodaření České televize za roky 2016 a 2017 poslanecká sněmovna po několika odkladech nakonec schválila. Proti návrhu hlasovalo celkem 26 poslanců, dle očekávání zejména z řad KSČM a SPD. Hlasování bylo klíčové především proto, že její dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady.

Sněmovní výbor již dříve doporučil obě výroční zprávy z let 2016 a 2017 schválit, nicméně k samotnému hlasování v dolní komoře parlamentu došlo až ve čtvrtek odpoledne. V něm se proti návrhu vyslovili kromě poslanců KSČM a SPD také Pavel Juříček za ANO a Jaroslav Foldyna z ČSSD.

Sněmovna i přes pozitivní výsledek hlasování pro Českou televizi doporučila Radě České televize, aby při schvalování rozpočtu v dalších letech důkladněji dohlížela na jednotlivé nákladové položky na základě obsáhlejšího návrhu poslance za ANO Milana Ferance. Ten požadoval podrobnější prozkoumání hospodaření televize za rok 2018 i za využití externího poradce.

Proti Ferancovi se ostře ohradil člen výboru Zbyněk Stanjura z opoziční ODS. Tomu se nelíbilo, že i jemu Feranec de facto vyčítá nedostatečnou iniciativu ve svém výboru. „Nepotřebujeme vaše knížecí rady,“ vzkázal Ferancovi.

Výroční zpráva za rok 2018 ještě bude poslanci projednávána. V úterý se jí ale teprve bude zabývat volební výbor, který má média ve své působnosti.

Přidat komentář