24. října 1960 – Narození Jaime Garzóna

Před 59. lety se v Bogotě narodil Jaime Hernando Garzón Forero. Z kraje devadesátých let stál Garzón u zrodu legendárních satirických pořadů Kolumbijské televize. Vedle práce v médiích byl aktivní i v mírovém hnutí a politice, což se mu také později stalo osudným.

Svou kariéru začal Garzón v roce 1998 jako starosta bogotského městského obvodu Sumapaz. V této okrajové části města během jednoho roku založil zdravotnické středisko, zvýšil kvalitu vyučování na místní škole nebo nechal zpevnit jedinou tamní cestu.

Už v té době ale vyčníval svým břitkým humorem a kritikou levicové guerilly FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie – lidová armáda). To se ale setkalo s odporem jeho nadřízených a musel proto brzy ve své funkci skončit.

Humor a kritika mu ale pomohla v cestě do světa médií. Na začátku devadesátých let stál u zrodu kultovního kolumbijského pořadu Zoociedad, ve kterém parodoval politiky a konzum ve společnosti. Stal se tak prakticky průkopníkem politické satiry v Kolumbii. Během dalších let se zasloužil o vznik komediálních pořadů ¡Quac! El Noticero a La Lechuza.

V Kolumbii devadesátých let byly na denním pořádku přestřelky paramilitárních guerill, vraždy i únosy. Když 23. března 1998 unesla leninisticko – marxistická guerilla FARC 32 lidí, byl to právě Garzón, který se zasadil o propuštění devíti rukojmích.

To paradoxně vyvolalo nespokojenost u krajně pravicové guerilly AUC nebo u vládního generála Mory Rangela, kteří vynili jej z přímé spolupráce s guerillou FARC. Garzón chtěl tato tvrzení vyvrátit nebo se alespoň setkat se svými oponenty, to se mu ale nikdy nepodařilo.

V pátek, 13. srpna 1990 byl Garzón na cestě do práce v rádiu. Jeho auto ale předjeli dva muži na motorce a pětkrát vystřelili. Garzón na místě zemřel.

Vyšetřování vraždy i následný proces se táhl několik let. Až v březnu 2004 došel soud k závěru, že objednavatel a strůjce Garzónovi vraždy byla hlava AUC – Carlos Castaño. Dostal trest ve výši 38 let ve vězení a vyplacení pokuty 790 miliónu pesos. Castaño ale k vykonání trestu nikdy nenastoupil, necelý měsíc po vyřčení rozsudku jej totiž zavraždili, s největší pravděpodobností, členové jeho vlastního gangu.

Přidat komentář