Daniel Křetínkský podepsal dohodu s Le Monde, vyčistil vzduch mezi majiteli a novináři

Když zpravodajské noviny, které nesou velké jméno a historii jako Le Monde, odkoupí významný magnát na evropském či světovém trhu, přirozeně se objeví i obava z ovlivnění textu. Novináři Le Monde však dostali svou záruku nezávislosti. Dohodu podepsali dva většinoví akcionáři Legardére.  

Křetínský je český miliardář, zaujímá významnou rozvíjející se podnikatelskou pozici na francouzském trhu a v posledním roce se zaměřil  i na trh s médii. Loni v říjnu zakoupil mediální dům Lagardére, která vydává deník Le Monde nebo časopis Elle, kde se před měsícem se stal většinovým majitelem a získal 49 procent celkového vlastnického podílu.

Když Křetínský odmítal podepsat prohlášení o nezávislosti, které vytvořilo sdružení redaktorů Le Monde, vyskytly se u členů redakce obavy. Mnozí novináři, například Nabil Wakim, projevili novému majiteli nedůvěru kvůli jeho zájmům na francouzském trhu s nemovitostmi a podniky.

„Pracuju tady už zhruba deset let. Velmi zřídka jsem pociťovala, že by kolegové byli tak odhodlaní a zároveň tak neklidní. Účast  na schůzkách zaměstnanců tady byly v poslední době opravdu velmi hojná,“ řekla Aline Leclercová, prezidentka sdružení v rozhovoru pro Radiožurnál. Nyní však má deník Le Monde potřebné materiály na obranu proti případnému znehodnocování seriózního zpravodajství a tradic obsahového uspořádání novin.

Čeští byznysmani a porušování nezávislosti novinářů v redakci

Celá aféra přirozeně vyvolala obavy v novinářích, kteří se dožadovali prohlášení nezávislosti, aby obchodní zájmy majitele nijak nenarušovaly chod redakce. Podobně se dožadovali prohlášení novináři MF Dnes v roce 2013 po Andreji Babišovi. Toto úsilí, jak už dnes víme, selhalo.

O Křetínském sice víme, že zatím nemá namířeno do vysoké politiky, na rozdíl od našeho premiéra, nicméně, mohl by hypoteticky uzavřít nějaká důležitá partnerství s velkými rybami Francie, které by na ovlivnění politiky zájem mít mohly. A to případně skrz média některého obchodního partnera či spojence.

Babiš v roce 2013 namísto sepsání dohody o nezávislosti sám navštívil redakci a promluvil k redaktorům se slovy, která garantovala nezávislost. Slíbil, že na chodu redakce se nic nezmění.

Po odchodu  Čáslavského a následně i Slonkové z postu šéfredaktorů MF Dnes nám už  je dnes jasné, že takové sliby by se měly předkládat písemně a  následně soudně podložit. Dnes už víme, že všechna ujištění o dodržení hodnot novin, které stojí na dlouholeté zpravodajské práci nezávislých novinářů, kteří společně utvářeli jméno svého času nejčtenějšího deníku v ČR, byly jen pláně řeči.

Ukázalo se, že mám úplně jiné představy o tom, co v praxi znamená slovo nezávislost… po půl roce bylo zjevné, že kvůli tomu už na pozici šéfa MF Dnes dál nelze odvádět normální práci. Ten rozpor byl tak velký, že přípravu svobodných novin v podstatě znemožňoval. Dostala jsem se do stadia, kdy bych při svém dalším setrvání ve funkci musela dělat věci, které nikdy dělat nebudu a nechci,“ řekla Sabina Slonková pro Aktuálně.cz.

Je proto pochopitelné že novináři deníku Le Monde, měli obavy o to, jak se změní vnitřní podoba redakce po výměně majitele. Objevila se nejistota z neznámého a v případě, že některé noviny mají ve světě tak velké jméno jako je Le Monde, je strach ze zahraničního obchodníka a toho, zda bude respektovat jejich priority, naprosto přirozený.

Přidat komentář