„Pokud ho vyhostíte, umučí ho!“ Ochránci lidských práv bojují za život tádžického novináře

Skupina jedenácti organizací bojujících za lidská práva v pondělí vyzvala běloruskou vládu, aby nevydávala tádžického novináře a opozičního aktivistu Farhoda Odinaeva zpět do jeho vlasti, kde by mohl čelit mučení či jinému nelidskému zacházení. 

„Tádžická vláda je známá pro své kruté ,mezinárodní represe‘, kdy často využívá politicky motivovaných žalob, aby dosáhla až za hranice vlastní země a mohla tak uvěznit mírumilovné disidenty,“ uvedl Steve Swerdlow, vedoucí pobočky mezinárodní neziskové organizace Human Right Watch pro střední Asii, v prohlášení zveřejněném 7. října.

Odinaeva zadržela běloruská policie 25. září tohoto roku právě na základě tádžického zatykače. Stalo se tak během novinářovi cesty na konferenci týkající se lidských práv ve Varšavě, které se měl zúčastnit. Od té doby jej běloruské orgány zadržují ve vazební věznici nedaleko města Hrodna na západě země, kde čeká na výsledek debaty o jeho vydání zpět do Tádžikistánu.

Dvaačtyřicetiletý novinář se v minulosti hlásil k Islámské straně obrody (IRPT), která je od roku 2015 považována tádžickou vládou za teroristickou organizaci, a několik měsíců působil i jako ředitel opozičního kanálu Safo TV vysílaného z Moskvy.

Přidat komentář